сряда, 24 април 2013 г.

Масленки

Обичате ли  дребни сладки с пудра захар и масло? Аз - да. Затова потърсих старателно из интернет пространството и следвайки библейския принцип „който търси, намира“, попаднах на една хубава рецепта за истински арменски курабии. Авторката е арменка, която споделя фамилна рецепта от баба си. Това ми вдъхна още по-голямо доверие, за да изпробвам точно нейните курабии.
Исках да кръстя днешната рецепта „Автентични арменски курабии“, но накрая просто ги нарекох масленки, защото който почерпих с тях все възкликваше: „Ах, масленки!“.
Може би защото така желаната закръглена топчеста форма на сладките при мен не се получи -  все ми се разливаха настрани при печене, но поне вкусът си остава на масло и ванилия:-)

Необходими продукти:
  • 1 ч.ч. разтопено масло
  • 2 ч.ч. пудра захар ( 1 пръст под ръба)
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява и се оставя да изстине леко.
Пресява се пудрата захар и се добавя към маслото. С миксер се разбива на висок оборот 5 минути до побеляване на крема. Пресятото брашно с ванилията и бакпулвера се добавят постепенно към масления крем. Разбърква се хубаво до поемане на цялото брашно. Може да използвате лъжица, защото ако продължите да разбивате с миксера ще получите трохи. Оформете топка от тестото и го охладете в хладилник за 30 минути.
В тава, застлана с пекарска хартия се подреждат топчета(с големина на бонбоните „Рафаело“).
Аз ги правя по следния начин: загребвам от тестото с чаена лъжичка и вместо овалване между дланите на двете ръце, мачкам топчето ту в едната, ту в другата ръка и накрая дооформям с пръсти. Важно е да е добре слепено и стегнато тестото на всяко топче, да няма пукнатини, за да не се разпадне при печенето.
Пече се в предварително загрята фурна на 100 градуса за 10 минути. Както се изразява авторката на рецептата - това е по-скоро сушене. Още топли се овалват в пудра захар (поемат доста захар, така че пригответе повечко).
За да не изсъхват, ги съхранявайте в добре затворена кутия с капак.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...