сряда, 16 януари 2013 г.

Пиле с къри и ориз басмати

Една събота бяхме поканили един приятел на обяд. Исках да приготвя нещо вкусно, но същевременно и ново за мен. Така попаднах на тази рецепта за пиле с къри, обяснена добре в известния за повечето майки форум bg-mamma. (Отвори линка за самата рецепта.)

Необходими продукти: ( 4 порции)
  • 500 г пилешко бон филе
  • 200 г заквасена  сметана (малка кофичка)
  • 2  глави лук
  • 2 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. олио(зехтин)
  • 1 с.л. къри
  • 1 капсулка шафран
  • сол на вкус

Ще ви споделя как аз приготвих пилето и ориза без да повтарям вече казаното в оригиналната рецепта.

Когато готвя пиле или риба, задължително правя марината, в която месото да отлежи поне половин час в хладилник, а по-добре и повече време.

Продукти за маринатата:
  • сок от 1/2 портокал
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус



Особености на приготвяне:

Нарязаното на кубчета с големина на хапки пилешко бон филе разбърквам добре в маринатата и слагам в хладилник за 1/2-1 час.

По натам следвайте инструкциите, описани тук bg-mamma.

Накрая, заедно с кърито, поставих шафран. Тази екзотична подправка ползвах за първи път, но се получи добре. Пилето и сосът придобиха приятен жълт цвят и аромат.

Приготвяне на ориза басмати

За 4 порции сварен ориз слагам 1 ч.ч. (250 мл) суров ориз.

Не бях готвила ориз басмати и първия път, следвайки указанието на опаковката, оризът се превари леко. Но човек постоянно се учи и се стреми да подобрява нещата, така следващия път преди да готвя ориз басмати се разрових за съвет от други по-опитни от мен.
Спазих следната технология и стана добре:

Оризът се измива старателно под течаща вода, за да му се отдели нишестето. Ако имате сито, сложете ориза там и изплаквайте докато потече бистра вода. Аз го мих в тенджера поне 5-6 пъти. После се оставя накиснат в тенджерата с вода,  2 пръста над нивото на ориза, за около 30  минути. Оризът попива част от водата. Слагате го на котлона да заври без капак на среден огън. Посолява се, огънят се намалява и се захлупва за 8 – 10 минути. През това време не се отваря и не се разбърква. Отстранява се от огъня без да се отхлупва за 3 – 4 минути. Маха се капака, за да се отдели парата и с минимален брой движения се разбърква с голяма вилица.

Резултатът, който получих след комбинирането на пилето и ориза е показан на първата снимка.


Пожелавам ви успех, ако решите да сготвите това вкусно ястие!
Няма да съжалявате:-)


4 коментара:

  1. Много апетитно!
    Дори не знам как изглежда шафрана! Ако той придава жълтия цвят на ястието, имаш попадение - без това жълто чинията щеше да изглежда скучно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За пръв път ползвах шафран и наистина жълтият цвят се дължи на него. Препоръчват го и за пилешки супи като се слага много малко - на върха на ножа. Иначе се продава като прах в капсулки съвсем малко количество, червен на цвят. Добива се от цвета на шафрановия минзухар.

      Изтриване
    2. Цвети, снощи в магазина видях шафран, беше на конци в мънички капсули, които приличат на кутийки за лещи за очи, но по-малки. Ужасно е скъп - 2 капсули струват 6.50!
      Може да си купя като науча повече рецепти с шафран... или като получа премия. ;-)
      Тази сряда рецептата със шафран ли ще бъде?

      Изтриване
    3. Да, определено шафранът си е екзотична подправка. Мисля, че като съм го купувала не съм обърнала внимание на етикета:-) Във времето готвих тази рецепта няколко пъти и без него става много добре, той просто дава по-жълт цвят.
      Ами за другата седмица не знам дали ще е рецепта или нещо друго. Ще е изненада:-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...