сряда, 3 април 2013 г.

Вкусна супа със сьомга


Предлагам ви една рецепта на вкусна рибена супа със сьомга.
Опитвала съм два варианта на тази супа и днес ще ви предложа този, който аз лично предпочитам. Знам го от моята добра приятелка и някогашна съквартирантка Нели.(Нелче, поздрави!)

Преди време пътувах до Финландия, където традиционно се консумира доста сьомга и пробвах как те приготвят въпросната супа. Използват няколко компонента - риба, картофи, лук и сметана. Аз харесвам повече българския вариант(наричам го български за разграничение:-)), който е с много зеленчуци и без сметана.

Необходими продукти:
  • 1 глава от сьомга
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава кромид лук
  • 2 картофа (малки)
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • парче целина (по желание)
  • 1 ч.л. пресен джинджифил (по желание)
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1/2 връзка пресен магданоз и/или копър
  • 1.5 л вода
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измитата главата от сьомга слагате на котлона в тенджера със студена подсолена вода. След завиране на водата е достатъчно рибената глава да ври 10-15 минути. Отстранете образувалата се пяна и извадете главата да се охлади. Отделяте само месото от главата(обезкостявате) и с ръка го раздробявате на парченца като за супа. Рибеният бульон от тенджерата прецеждате. (Това е важно да се направи, за да не остане някоя костица или люспа.) Картофите се нарязват на кубчета с големина като за мусака и се измиват добре. Останалите зеленчуци се нарязват на дребно и всичко заедно с рибените парченца се връща обратно в тенджерата с бульона. Добавят се 2-3 с.л. зехтин или олио и супата се вари до сваряване на картофите(около 20-30 минути).
Накрая се нарязва пресен магданоз/копър и се добавя към готовата супа.

Сервира се топла с парченце лимон по желание.

Добавка :-)

Неотдавна бяхме излезли на заведение и там си поръчах рибена супа. Освен зеленчуците имаше добавен и ориз. Хич не беше зле този вариант. Така следващия път у дома добавих и 1 с.л. ориз. Супата става малко по-гъста, но много приятна.

Време за приготвяне: 1:15 ч

Себестойност на продуктите: 4-5 лв


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...