сряда, 20 март 2019 г.

Оказване на първа помощ

Скоро бях на основен курс по оказване на първа помощ.
Имах нужда да си опресня знанията, защото като майка искам да съм адекватна и полезна при евентуален инцидент, а почти нищо не си спомнях от курса, който съм карала някога към Червения кръст във връзка с получаването на шофьорска книжка.

Най-хубавата част на този курс по оказване на първа помощ беше екипната работа и разиграването на реални ситуации. Например на нашата група се падна в началото следната ситуация:

Какво бихте направили, ако видите човек в безсъзнание?




С общи усилия измислихме няколко стъпки на действие  - напръскване на лицето на човека с вода, обръщане на една страна, обаждане на 112. Това бяха нещата, които ни дойдоха на ум без да имаме специална подготовка. Накрая на курса обаче мога да кажа, че действията които човек трябва да предприеме при такъв случай са доста повече от тези три.

Ще ги споделя с вас, за да знаете и вие какво може да направите при необходимост, а и за мен е полезно да си припомня стъпките.

Когато пред вас припадне човек или попаднете на място, където лежи пострадал в безсъзнание действайте по следния начин:

1. За 10 секунди преценете ситуацията, дали има някаква опасност за вас самите.

2. Проверка за реакция

Викайки за помощ, отидете до човека, застанете от едната му страна и го разтърсете внимателно за рамената като питате с висок глас: Добре ли си? Чуваш ли ме?
Така ще разберете дали човекът е в съзнание, ако той реагира.

3. Проверка за дишане

В случай, че човекът не е в съзнание, първото което трябва да проверите е дали диша.
Чували сме израза „глътнат език“. Оказва се, че изразът е неправилен и човек не може да си глътне езика, но все пак езикът може да блокира дихателния път като се отпусне назад.

Как се освобождават дихателните пътища?

Поставяте едната длан на челото на лежащия, а с пръстите на другата ръка повдигате брадичката нагоре. По този начин се освобождават дихателните пътища, дори и езикът да е пропаднал назад.

Наведете се с буза към носа на човека и се опитайте да усетите дали има дишане. За 10 секунди трябва да има поне 2 пълни вдишвания и издишвания. Ако не усещате нормално дишане - звъните веднага на 112. Ако има друг човек с вас, по-добре е той да звънне, а вие да започнете с изкуствено дишане.

В нашият случай, човекът е в безсъзнание, но има дишане.

4. Проверка за контузии

Ако човекът е в безсъзнание но диша, тогава проверете бързо по тялото дали няма да усетите някакво подуване от счупване на кост или кръвотечение от някъде. Ако няма такова нещо, преминете към 5.

5. Поставяне в стабилно странично положение

Източник на картинката: https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/r/recovery-position/

Човекът внимателно се обръща да легне в странична стабилна позиция, главата е отведена назад. Както сте застанали от едната му страна, сгъвате в коляното външния крак (например левия, ако ще го обръщате на дясно. Бременните жени се обръщат  само на ляво!). Сгъвате в лакът външната ръка и я поставяте отстрани на противоположната буза на човека с длан, обърната навън. Така с една ръка зад хълбок и с друга зад рамото на сгънатата, внимателно завъртате човека към вас. Разполагате го стабилно, горният крак е сгънат в коляно и опира с него пода, прави четворка с другия, човекът така е опрян, че да е стабилен.
Уверявате се, че диша и се обаждате на 112. Ако не сте сам, нека друг човек да се обади.

6. Изчаквате до пристигането на екипа за бърза помощ, като на всеки 2 минути проверявате дали човека още диша.

Какво да правим при задавяне?


Това е често срещана ситуация, затова ще я разгледам. Обикновено първата ни реакция е да тупаме човека по гърба, да му подаваме вода и др.
В действитеност преди да пристъпим към тупането по гърба тряба да наблюдаваме следното:

1. Дали човекът кашля ефективно?

Това означава при кашлянето да издава ясен звук. Ако е така, значи не е запушен напълно дихателния канал и щом издава звуци с гласа си, значи диша все пак. Тогава не го удряме, а го насърчаваме с думи: Изкашляй се спокойно. Точно така.

2. В случай, че човекът не кашля ефективно, държи се за гърлото, очите му ще изкочат, задушава се - отиваме зад него, хващаме го през гърдите с лява ръка, внимаваме главата ни да не е точно зад негова, а отстрани, за да не ни удари и с петата на дланта на дясната ръка правим до 5 силни удара точно между лопатките. След всеки поглеждаме човека в устата, дали не е изплюл вече хапката. В случай, че това не помогне преминаваме към 3.

3. Това е техниката на Хаймлих, която не се е променяла от десетилетия, защото се е доказала като ефективна.

Заставаме зад човека, обгръщаме тялото му с 2 ръце, намираме пъта и точно на 1 пръст над пъпа му поставяме свит юмрук на едната ръка, а с другата длан обхващаме свития юмрук и правим „загребване“ - рязко натискаме областта над пъпа и нагоре, така притискаме диафрагмата и я караме да се издуе и да повдигне дробовете. От прилива на въздух хапката трябва да изкочи през устата. Това се прави до 5 пъти.

Точки 2 и 3 образуват един цикъл. Ако сме сами по-добре да направим 3 цикъла преди да се обадим на 112.

След манипулацията на Хаймлих се препоръчва, човекът да отиде и се прегледа при доктор, да няма някакви вътрешни разкъсвания.

В случай, че лошо задавилият се човек, задушавайки се вече е паднал на пода, не се вдига и горните стъпки не могат да се направят. Тогава, както е по гръб на пода се натиска рязко в областта на гръдната кост, за да се създаде налягане и да може да изплюе хапката.

Ако човекът е много пълен, не можем да му направим стъпка 3. и вместо това той трябва да се залепи с гръб на стената и с 2 ръце да се притисне рязко гръдната кост.

Накрая ще дам линк към курсовете за първа помощ, защото мисля че са полезни за всеки - https://firstaidbg.com  и ще споделя един съвет към шофьорите, който научих там:

Отделете време и прегледайте аптечките си, за да знаете какво има вътре и къде се намира. При спешна ситуация ще бъде много стресиращо за човек, който никога не е виждал съдържанието на аптечката си да намери каквото му трябва и да знае как се използва.


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...