сряда, 17 април 2013 г.

Плодови банички с шоколад

Изключително лесни и вкусни сладки банички с плодово-шоколадов пълнеж. Подходящи са за лека следобедна закуска, придружени с чай, кафе или сок в приятна атмосфера. Може да се експериментира много с пълнежа - да се заменят плодовете, ядките, да се добави локум или сушени плодове.
Правила съм ги няколко пъти - всеки път с различен пълнеж, но определено не бих заменила 2 от съставките - банан и шоколад. Комбинацията от двете дава един чудесен аромат и вкус.
Необходими продукти: (за 8 броя)
  • 8 листа кори за баница
  • 250-300 г плодове по избор*
  • 50 г нарязани орехи
  • 50 г черен шоколад
  • 50 г течно масло
  • 1 белтък за намазване
  • захар за поръсване
* Плодовете по избор могат да бъдат например 2 малки банана и 1 круша, 2-3 ябълки или друга комбинация. Последният път аз използвах следните плодове - 1 банан, 1 круша, 2 ягоди, парче ананас.

Начин на приготвяне:

Пригответе си предварително плънката - нарязаните на дребно орехи и шоколад, както и плодовете наситнени на кубчета(с големина на грахово зърно).
Всяка от 8-те кори за баница се намазва леко с четчица, натопена в масло. След това се сгъва на три по следния начин: мислено разделете листа на три равни части по хоризонтала и сгънете последователно. Получава се една трипластова лента, която също намаслявате отгоре.

Идва ред на поставяне на плънката и сгъване на триъгълна баничка. Тук се изисква малко сръчност, за да оформим добре баничката без да изтече плънката при печене.
Аз правя така - слагам първо от плодовете ивица с дебелина 2 пръста и дължина 1/3 от кората. Разполагам я централно по дължината на кората, като започвам 1 пръст навътре от края на кората. Отгоре върху плодовете поръсвам малко от предварително нарязаните орехи и натрошен на дребно шоколад. След това с четка натопена в белтък намазвам кората от всички краища и почвам да завивам триъгълната баничка. Белтъкът служи като лепило.
Започвам навиването от левия долен ъгъл, който сгъвам нагоре. Получава се триъгълник,  който завивам отново нагоре и надясно и така до края на лентата. Където мислите, че ще се разтвори, намажете отново с белтък и притиснете кора към кора.
Така оформените триъгълни банички се намазват отгоре с масло и поръсват със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на средно около 15 минути или докато баничките се зачервят и замиришат приятно.
За предпочитане е да ги сервирате топли.

Източник на рецептата е блогът на Йоли.



1 коментар:

  1. Тези банички ги знам от едно време. Когато започнах да чита рецептата си помислих "Нищо ново!" ;-)
    но ти ме изненада!
    Не знаех за белтъка - баничките винаги ми потичаха и сладката плънка залепваше на дъното на тавата - нали знаеш колко трудно се чисти после!?
    Винаги има какво да се научи!
    Някога ги правехме и в различни солени варианти - зеленчуци със сирене, само зеленчуци, комбинации с колбаси, маслини...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...