сряда, 10 април 2013 г.

Таханки (сладки със сусамов тахан)

Години наред имах ограничена представа за тахана. Свързвах го само с тахан халва, но неотдавна видях, че се продава и само сусамов тахан в бурканчета.
По време на бременността научих, че сусамовият тахан(особено от небелен сусам) е много богат източник на калций наред с други витамини. Започнах да си взимам и да го мажа на филийка с мед. Потърсих и рецепти с тахан.
Днес ви предлагам рецепта на сладки със сусамов тахан. Нарекох ги таханки:-) Източникът вижте тук .

Необходими продукти: (половин доза - 35 сладки)
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч.*(без 1 пръст) сусамов тахан
  • 1 ч.ч. тъмно кафява захар „Мусковадо“
  • 1 и 1/4 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 ванилии
  • 1/2 ч.л. канела (по желание)
  • захар за овалване

* 1 ч.ч. = 220 мл

Начин на приготвяне:

Таханките се приготвят бързо - няма точене, отлежаване в хладилник или друга предварителна подготовка. Въпреки това има някои тънкости, които ще споделя от опита си.
В рамките на една седмица два пъти правих тези сладки. Първият ми опит не беше до там сполучлив, а именно сладките станаха много твърди и попрепечени(ставаха за ядене само натопени в чай:-)). Това ме накара да променя леко оригиналната рецепта. Намалих брашното и градусите на печене.
Приготовлението е следното: в една купа се разбърква яйцето със захарта (на ръка) и към тях се прибавя олиото и тахана. Аз ползвах пълнозърнест сусамов тахан, който е по-тъмен на цвят.
В друга купа се смесва добре брашното, набухвателите, солта, ванилиите и канелата(тя е моя добавка). Сухите съставки се сипват постепенно в купата с тахана като се бърка до поемането на брашното като накрая може и с ръка да омесите сместа. Ориентир, че се е получила нужната гъстота на тестото ми е, че то остава лъскаво от мазнината(тахана е мазен), леко лепнещо, но все пак може да бъде оформено на топка без да остава по стените на съда и не е твърдо. Оформят се малки топчета(с големина на бонбони „Рафаело“), които овалвате в кристална захар(може и само отгоре да ги топнете в захарта). Нареждате ги върху тавата на фурната застлана с пекарска хартия на разстояние 3-4 см една от друга.



Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса, на средно за 10 минути (не повече). Аз се ориентирам, че печенето е към края си, когато сладките увеличат обема си настрани и се напукат. Не чакам да замирише на изпечено, защото това би означавало, че отдолу са се препекли(поне на моята фурна става така). След като ги извадите ще забележите, че са мекички. Не се изкушавайте да допичате, а оставете да изстинат леко и ги преместете от тавата.
На външен вид, а и на вкус таханките приличат на меденки. Не са хрупкави като бисквити, нито се ронят в устата. Остават леко влажни отвътре и приятни за ядене.



1 коментар:

  1. Станаха страхотни, добивих малко кокосови стърготини и кефир😉

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...