сряда, 26 февруари 2014 г.

Солени мъфини със сирене, маслини, спанак и сушени домати


Необходими продукти: (~16-17 броя)
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 100 г олио
  • 1 ч.л. сода или бакпулвер
  • 100 г сирене
  • 10 бр маслини
  • 6-7 бр сушени мариновани доматчета
  • 1 ч.ч. ситно нарязан спанак(листата от ~2 коренчета)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2-3 с.л. сусам за поръсване
  • подправки за овалване на сиренцата: 2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. червен и щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата. Добавя се киселото мляко, в което е разбъркана содата. След това се изсипва олиото и накрая брашното със солта. Разбърква се добре докато сместа стане хомогенна. Към нея се добавя ситно нарязаният спанак, нарязаните на дребно маслини и сушени доматчета.

Нарочно реших да си направя малки кубчета от сирене отделно, а не да ги разбърквам в тестото, за да се усеща. За целта си приготвих ароматни сиренца по следния начин: Нарязвам на малки кубчета(~1х1 см) сиренето. В чиния сипвам 2 лъжички босилек, малко червен и черен пипер и ги разбърквам. Овалвам сиренцата в тези подправки.

Във формички за мъфини сипвам от готовото тесто по 1 голяма пълна супена лъжица, така че да се запълни до 3/4 от обема на формичката или на хартиената кошничка. В средата боцвам по 1-2 от ароматните сиренца и леко ги натискам надолу да потънат в тестото почти до край. Поръсвам със сусам отгоре.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, средно, около 20 минути.



Идеи за тази рецепта взех от bg-mamma и оттук.


2 коментара:

  1. Супер вкусни изглеждат, а малкия хапва ли от тях?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, приятни са и ароматни най-вече заради маслините и босилека.
      Лазар си обича тестените изделия и ги яде с охота:-)
      Поздрави и на теб, Жани!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...