сряда, 1 май 2013 г.

Солени кифлички

Днес ще ви представя една любима рецепта за вкусни солени кифлички с кашкавал, сирене и масълце.
Има много видове соленки, но тези кифлички (някои ги наричат още рогчета) са хубави не само на вид, но и на вкус.
Както с всяка рецепта и тук може да експериментирате - да добавите пълнеж например или просто букет от семена. Аз избрах семките:-)


Необходими продукти:
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 150 г кисело мляко
  • 250 г брашно
  • 65 г масло
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 жълтък за намазване
по желание - шарена сол, сусам, белен слънчоглед, ленено или маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно ренде в купа. Разтопява се маслото и се добавя към тях. Киселото мляко се разбърква добре със содата и също се изсипва към останалите продукти заедно със солта. Разбърква се добре на ръка до получаване на хомогенна смес като се добавя постепенно и брашното до пълното му поемане. Отначало бъркате с лъжица и накрая омесвате с ръка меко тесто, което не лепне. За целта може да ви се наложи да добавите още малко брашно.
Така полученото тесто се разделя на 3 топки и всяка се разточва на тънка кръгла кора.
Поръсвате по желание със семена и шарена сол отгоре(това е моя импровизация) и разрязвате кората на 16 равни триъгълни парчета (като торта).
От всеки триъгълник завивате кифличка като започвате да навивате от широкия край навътре към центъра на кората. Така получените общо 48 кифлички наредете върху пекарска хартия в тавата на фурната. Намажете отгоре всяка с жълтък. По желание може да поръсите малко семена и отгоре върху навитите кифлички.
Печете на предварително загрята до 170 градуса фурна на средно 20 минути или наблюдавайте докато кифличките започнат леко да се запичат.

Източникът на рецептата може да намерите тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...