slide

сряда, 20 март 2013 г.

Лека яхния с тиквички

Предлагам ви едно много семпло, леко и лесно за приготвяне ястие - яхния с тиквички. Бих я нарекла пролетна, но всъщност може да се сготви през всеки един сезон, стига да намерите тиквички на пазара.

Тази рецепта е свързана отново със спомени около раждането на сина ми.
Една приятелка беше приготвила гозбата и донесе от нея в болницата, за да разнообрази менюто ми с нещо профирно. Тогава ми се стори изключително вкусно ястие.

По време на бременност или скоро след раждане, тези жестове - някой да ти сготви и да се погрижи, са от изключително значение и голяма помощ.
Тук е мястото да изкажа своята благодарност на родителите ни (моите и на съпруга ми), които много ни помагаха и продължават да го правят.

Сега да се върнем към рецептата.

Необходими продукти:  (за 4 порции)
  • 3  тиквички
  • 1 морков
  • 2 картофа
  • 2 стръка пресен лук(или 1/2 глава стар лук)
  • 1 домат (или 3-4 с.л. доматено пюре)
  • 1/2 връзка копър
  • 3 скилидки чесън
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 800 мл вода
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязвате тиквичките на едри кубчета(по-големи от тези за мусака). Картофите се нарязват също на кубчета - малко по-малки от тиквичките. 
В зехтин на силен огън запържвате леко тиквичките и картофите около 10-15 минути.
Сипвате горещата вода и нарязания лук и морков на ситно, посолявате и оставяте да се вари докато се свари картофът - например 30 минути. Към края на варенето(10 минути преди края) добавяте доматеното пюре или нарязан домат и 5 минути преди да свалите яхнията от котлона слагате чесъна (смачкан с преса за чесън или счукан в хаванче). По този начин, когато е добавен накрая, чесънът запазва аромата си.

Преди сервиране яхнията се посипва с пресен копър.
При поднасяне може да добавите към порцията малко натрошено сирене или извара.

Яхнията е приятна за ядене както топла, така и охладена.

2 коментара:

  1. Изглежда апептитно!

    Ще я пробвам веднага щом получа вдъхновение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съвсем проста гозба е, но е вкусна и лека.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...