сряда, 13 март 2013 г.

Украинска салата с ролца от раци

Днес ще ви предложа една много приятна салата.
Мисля, че любителите на майонезата и яйцата ще я оценят подобаващо, а ролцата от раци внасят и лекия рибен вкус.
Рецептата научих отново от моята съквартирантка преди години. Тя я донесе от родния си дом в Украйна и затова съм я кръстила украинска.
Правила съм я няколко пъти от тогава, по различни поводи - Нова година, рождени дни. Обикновено се харесва на познатите ми и получава одобрението им.
Неотдавна, отново я приготвих за рождения ден на татко, който от своя страна беше купил и руска салата, която изобщо не отворихме :-))

Сега ще премина към същността на рецептата като започна със списъка с продукти.

Необходими продукти:
  • 6 яйца
  • 1 консерва царевица (малка опаковка ок. 280 г)
  • 2 опаковки ролца от раци( всяка х 100 г = общо 200 г)
  • 1 майонеза (200 г)
  • 2-3 с.л. кисело мляко
  • 1/4 връзка копър
  • 1 с.л. лилав лук
  • 1 с.л. сок от лимон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Салата не изисква много време за подготовка.
Яйцата трябва да бъдат твърдо сварени (варите 10 мин). След това изчаквате да изстинат или ги охлаждате като ги потопите в купа със студена вода. Обелват се от черупките и се нарязват всяко на 8 части - яйцето се реже на две половинки по дължина, после всяка половинка на 4 пак по дължина.
Ролцата от раци се обелват от найлончетата и се нарязват първо по дължината на две, след това напречно на 3 равни части. Добавяте изцедената от водата царевица, майонезата, киселото мляко( за да е по-лека салатата), нарязания копър, нарязан лука на много фини лентички( целта му е да придаде лек вкус).
Накрая подправяте с лимоновия сок, сол и малко черен пипер на вкус и разбърквате.




2 коментара:

  1. Салатата е много вкусна! Спомням си я от рождения ден на баща ти.
    Мнооого елегантен вкус!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...