сряда, 6 март 2013 г.

Пандишпанови кексчета


Пухкави пандишпанови кексчета с гореща вода са днешното ми предложение.
Тази рецепта съдържа само основни продукти и бих казала е икономична. Не се използват масло или мляко. Няма необичайни или екзотични съставки. Разбира се, възможни са вариации - добавяне на ядки, плодове, сладко, какао.

Необходими продукти:
  • 4 яйца
  • 225 г захар
  • 100 мл олио
  • 100 мл гореща вода
  • лимонова кора
  • 300 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
  • ядки за украса( по желание)

Начин на приготвяне:

Отделят се жълтъци от белтъци. Белтъците се разбиват на гъст бял крем с миксер на висок оборот като се добавя постепенно захарта. Разбива се непрекъснато 5 минути. Гъстотата трябва да е такава, че като вдигнете бъркалката от сместа, да се получат бели връхчета.
След това се добавят жълтъците. Разбърква се и се сипват олиото и водата, докато продължавате да разбивате с миксера. Първоначално се притеснявах много, че белтъците ми може да се пресекат от горещата вода. За щастие това не се получи. Вероятно, причината е че сипвах на тънка струйка водата и разбивах в същото време с миксера.
Добавя се пресято брашното с бакпулвера и ванилиите, и накрая настърганата кора от лимон.

Първият път като правих тези кексчета използвах хартиени кошнички. Сипах сместа направо в тях без да използвам специална форма и някои от тях се поразляха настрани. Вторият път си взех силиконови форми за мъфини, които само леко намаслих и изсипах сместа в тях. Всяка формичка или кошничка се пълни 2/3 със смес, за да има пространство за надигане на кексчето при печене без да се разлее тестото.
Отгоре за декорация поставих по 1 бадем, но вие може да сложите каквото решите. Сложих и по една черешка от сладко. За съжаление сладкото ми падна на дъното на кексчето, а не остана по средата, както ми се искаше. Ще трябва да се поупражнявам докато разбера тази тънкост с пълнежа:-) Ако някой има опит и знае как става, може да сподели.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средно за около 15 минути.

Ако използвате силиконова форма, трябва да изчакате да поизстине преди да извадите кексчетата, за да не се разтрошат.

Скоро случайно ми хрумна идеята, че тези кексчета са подходящи за сиропиране. Ако сте любител на реване или друг сиропиран десерт, може да пробвате. Мисля, че ще се получи добре.

Източник на тази рецепта е блогът Вкусно с Йоли.


2 коментара:

  1. Сладкото си е много хубаво вътре в кексчето, но следващия път може да пробваш да оваляш черешите в галета или в натрошени бисквити.
    Тук тестото е доста ефирно и черешите са доста по-тежки от него, затова може да ги разделиш на половинки и тогава да ги оваляш в галета.
    ... или да ги замениш със сушени плодове - стафиди, череши, боровинки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета, Милена.
      Мисля, че съм чувала и друг път за овалването в галета или брашно, но никога не съм го правила. Ще опитам.
      Чудех се, за сочен пълнеж(например течен шоколад или сладко със сок), дали не се пълни кексчето след като е готово.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...