сряда, 6 февруари 2013 г.

Бисквити с орехи и шоколадов чипс

Тази седмица исках да приготвя нещо сладко за съпруга ми, което да е удобно за носене като си на път. Той е любител на шоколада и изборът ми се въртеше около рецепта, в която задължително да присъства какаовото изкушение:-). Замислих се какво да направя и се сетих за хрупкавите бисквити с шоколадов чипс (cookies), които се продават в магазина, но домашно приготвени щяха да са, разбира се, по-специални:-).
От известно време им бях хвърлила око и имах желание да се пробвам с тях, но чаках само подходящ повод за този нов експеримент:-)

Така, след като се поразрових в интернет за хубава рецепта (подробна и добре описана) се спрях на тази.

Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 125 г краве масло (малко пакетче)
  • 250 г тъмно кафява захар („Мусковадо“)
  • 250 г брашно
  • 150 г орехови ядки
  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия

Намалила съм шоколада, който в оригиналната рецепта е 160 г. Аз сложих 1 шоколад от 100 г и допълних със стафиди.

Начин на приготвяне:

Смесих продуктите - първо маслото, захарта и солта се разбиват с миксер до хомогенна маслена смес, добавих едно по едно двете яйца. След това изсипах и останалите съставки - брашното с набухвателите и ванилията и накрая ядките и шоколадовите парченца.
Разбърках добре на ръка.
Направи ми впечатление, че тестото стана доста лепкаво и меко, сякаш можеше да поеме още малко брашно. Не съм добавяла допълнително, но мисля, че това се отрази на крайния резултат при печенето - бисквитите се разляха и станаха по-тънки. Следващият път бих добавила още брашно, за да стегне тестото повече.

Оформих с помощта на домакинско фолио 3 пръчки, като тънки палки салам, и ги сложих в камерата на хладилника за 2 часа да стегнат. Извадих и нарязах на филийки с дебелина ок.1 см. Някои от тях се разтрошиха, но не се притеснявайте. По време на печене сладките се разтичат и си заемат обла форма.
Много важно е да се остави достатъчно разстояние ( 3-4 см) между всяка, за да не се залепят краищата им.

Печенето е индивидуално за вашата фурна. Моят опит е печене максимум 10 мин. на средна фурна при 170-180 градуса. Трябва да се внимава, защото тестото е тъмно заради кафявата захар и може да не забележите как сте препекли бисквитите(така стана с първата ми тава, добре че после имаше още 2 тави, че да се отсрамя:-)))

Като вкус стават много приятни - не са прекалено сладки, а са топящи се в устата благодарение на масълцето:-).

Добър апетит!


Очаквайте следващата сряда „Лесен сладкиш с какаова заливка“


4 коментара:

  1. Охоо, колоко много шоколад! И тези са ми по вкуса! Нали вече знаеш - предпочитам да ги хапвам, а не да ги пека.
    Очаквам следващия сладкиш, най-вече заради определението "лесен"! Падам си по лесното готвене!

    А ще има ли и нещо соленичко и лесно??

    ОтговорИзтриване
  2. Ще има, макар че за сега съм на сладка вълна:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Супер вкусни са, правя ги по подобен начин, малката много ги обича. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да! Има ли масло и шоколад - нещата стават добре:-) А и тази захар „Мусковадо“ придава интересен цвят и вкус, макар че сигурно и с обикновена захар стават добре.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...