сряда, 30 януари 2013 г.

Овесени сладки

Като продължение на темата с овесените ядки, след овесената закуска, ви предлагам тези изпробвани от мен сладки.
Рецептата взех от тук. Вдъхна ми доверие, защото е точно и подробно обяснена, като са дадени и прецизни мерки на продуктите.
Ще нахвърлям малки разяснения от личния ми опит с тези сладки, които правих миналата седмица.
Надявам се споделеното да ви бъде полезно.

Необходими продукти:
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. краве масло
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. фини овесени ядки
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • 1 ябълка
  • 3-4 сушени сливи
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 2-3 с.л. вода
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сусам, ленено семе
  • 1 с.л. какао

Аз използвах фини овесени ядки, а не обикновени и мисля, че това е важно уточнение. Целите овесени ядки са твърди и дори след печене няма да са приятни за консумиране, защото ще останат сухи и твърди. Освен това и тестото ще бъде с доста зърнест строеж, нехомогенно и по-трудно ще бъде оформянето на сладките.
Рецептата е с кафява захар (не е толкова сладка, а и е по-здравословна).  Нямах най-тъмната захар, каквато е в оригиналната рецепта, но за сметка на това сложих 1 с.л. какао, което придаде лек кафеникав оттенък на тестото. Ако желаете сладките да са по-какаови, ще трябва да добавите още какао.

Нещо, което научих е предварителното запичане на орехите. Мислех да го прескоча, за да спестя време, но накрая реших да ги изпека леко. После хич не съжалявах, напротив. Печенето на ядките предварително ги прави много по-ароматни и това се отразява и на крайния вкус на сладките.

Както е обяснено в рецептата в 2 купи забърках продуктите. В едната - сухите съставки, без захарта, а в другата - останалото. Тук искам да вметна едно мое наблюдение. След като разбих с миксер яйцето, маслото и захарта, сместа, която се получи ми се видя доста гъста и се притесних, че няма да може да поеме цялата суха смес от втората купа и да стане хомогенно тесто. Затова добавих 2-3 с.л. вода + 1с.л. мед (меда по-скоро за аромат). Така нещата се смесиха добре.

Вместо стафиди (нямах в момента) реших да сложа нарязана на дребни кубчета 1 ябълка и няколко сушени сини сливи. Пръснах и малко ленено семе и сусам(около 1 ч.л.).

Сложих тестото в хладилника да отлежи за 1 час както си му е реда.

След това с чаена лъжичка загребвах от сместа и с навлажнени с вода ръце (така по-малко залепва тестото) оформях топчета с големината на бонбоните „Рафаело“ или на малък орех.
Като ги редите в тавата имайте предвид, че от топлината топчетата ще се отпуснат настрани и леко ще набъбнат. Оставете пространство между тях поне колкото 1 сладка.

Печенето на сладкиши винаги ми е било предизвикателство. Е, за радост тук не става въпрос за пандишпаново тесто или кекс, че да се притеснявате дали ще бухне или ще се залепи за дъното на тавата.
По препоръките на авторката загрях фурната на 180 градуса и сложих сладките на средно печене. Така пекох 10 минути. Отворих да проверя и на дъното се бяха изпекли, но отгоре бяха много меки и изглеждаха сурови(вероятно, защото фурната ми е без вентилатор). Включих само на горно и така още 5 мин. Изключих фурната и отворих вратата. Оставих сладките вътре докато изстинат напълно.

Като ги извадих и пробвах бяха станали много приятни. Отвън изглеждат твърди, а иначе вътре мекички.

Мисля, че това ще станат едни от любимите ми за правене сладки. Лесни са, имат полезни съставки, с които може да се експериментира, вкусни и засищащи.
Следващият път съм решила да добавя и парченца шоколад към тестото:-)

Добър апетит!


1 коментар:

  1. Много са хубави! С чудесен аромат! Тези овесени сладки са различни от стандартните, направени с брашно, и са едно приятно разнообразие.
    Колежките ми ги харесаха много и си записаха рецептата.
    Аз също се изкушавам да се опитам да ги направя - заради разнообразието, но винаги ми е много досадно да пека дребни сладки...
    Иначе обичам да ги хапвам ;-)
    Поздравления за търпението!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...