сряда, 9 януари 2013 г.

Детски бананов крем


Кръстих този ароматен крем „детски“, защото рецептата е взета от книжка за детската кухня.

А сега ще ви запозная с кратката история на детския бананов крем.

От време на време е добре да се разчиства и освобождава място вкъщи от излишни бумаги. Така веднъж, ровейки в плик със списания и брошури, преглеждах съдържанието на една малка книжка. Кой би предположил, че такава хубава и лесна рецепта ще изкочи сред рекламните материалите, с които ни затрупаха от болницата, в която родих сина ми Лазар миналото лято? :-) Проявих любопитсво, нищо че захранването на Малчо беше още напред в бъдещето. Кремът изглеждаше много свеж, без варене и не изискваше много време за приготвяне.

Една вечер реших да изненадам съпругът ми с този десерт, като той трябваше да отгатва съставките по аромата и вкуса. Мисля, че беше приятно очарован :-). След това съм го правила още няколко пъти за наши гости. Според мен е изключително лесен и много приятен лек десерт.

За да не ви държа повече под напрежение ще споделя с вас рецептата за крема, който се услажда и на възрастните :-).

Необходими продукти:
  • 2 добре узрели банана
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 пакетче крема сирене 
  • 200 г заквасена сметана (малка кофичка)
  • 2 с.л. мед 
  • щипка канела

Оригиналната рецепта е с кисело мляко (8 с.л.) вместо сметана и сирене маскарпоне(4 с.л.). Аз предпочитам сметана, защото с нея кремът става малко по-плътен. Ако нямате мед в момента, може да сложите захар на вкус, но с мед става по-ароматно кремчето. Не се притеснявайте да експериментирате с пропорциите. Ако желаете по лек и ефирен крем, сложете кисело мляко и намалете крема сиренето.

Начин на приготвяне:

Всичко се разбива добре с пасатор или блендер. Налива се в десертни чаши и може да се охлади малко в хладилника преди сервиране. Като количество се получава около 700 г смес, която разпределяте на порции от по 150 г или 200 г.
Важно е да се консумира пресен - скоро след като е приготвен. Не го пазете за следващия ден.

Украсата оставям на вашата фантазия.

Добър апетит!



Очаквайте следващата сряда рецептата „Пиле с къри и ориз басмати“




5 коментара:

  1. Лесен за правене, приятен за хапване!
    Ако дозатна се раздели на две порции, както направи когато ме почерпи с това кремче, става за една хубава лека вечеря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, ако човек реши да се разтоварва, може и да са му достатъчни калориите от крема :–)

      Изтриване
    2. Направо си ми беше достатъчно за вечеря без да исках да се разтоварвам!
      Това не значи, че не си хапнах вкъщи, но беше по навик или от лакомия, а не от глад.
      ;-)

      Изтриване
  2. Може да се направи не толкова "детски" като се добави в част от него какао, в друга част пасирано смокиново сладко, в друга част пасирано сладко от ягоди...
    А защо не и малко ром! Ароматът на рома много подхожда на плодове.

    После се сипва на слоеве в чашите.

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, колко цветно и сладко ще стане...само си го представям:)...като за изложба

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...