сряда, 14 август 2013 г.

Домашно кисело мляко

Днес ще ви покажа колко лесно се прави кисело мляко в домашни условия.
Предпоставка за хубавото кисело мляко е качествено прясно мляко, от което да го приготвим.
Семейството ни отскоро стана потребител на мляко от частни ферми, които го доставят до дома ни след като сме го поръчали по интернет. (Ако живеете в София, ви ги препоръчваме:  Натурално-Прясно-мляко Доставено-до-дома) Радвам се, че пазарът на малките производители се развива в тази посока - удобство за нас като потребители, както и напълно удовлетворяващи качество и цена.

Необходими продукти:
  • 6 л прясно мляко
  • 6 с.л. кисело мляко
Предложеното количество мляко стига за една седмица на нашето семейство. Вие може да подквасите по-малко или повече количество според нуждите ви или за проба.

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се сварява. (Отне ми 45 минути, за да сваря наведнъж цялото количество от 6 литра в една голяма тенджера.) Изчаква се да се поохлади и се налива в стъклени буркани. Така то трябва да изстине още до около 42 градуса (ако си потопите пръста ще усетите приятно топло, не горещо, но и не хладко).
Отделно в купичка разбивам 6 с.л. кисело мляко със стайна температура, към което добавям около 100 мл от прясното мляко. Разбърквам. Когато млякото в бурканите достигне подходящата температура във всеки буркан сипвам по 1 с.л. от купичката със закваска и разбърквам. Поставям капачки на бурканите и ги покривам с няколко кърпи, за да се запази топлината, необходима за ферментацията. След 3-4 часа премествам бурканите в хладилника. Там млякото се стяга окончателно.(Аз го оставям да престои една нощ там преди да го консумираме.)

Готовото кисело мляко стои стегнато в буркана и като се загребе с лъжица. Това може би зависи и от маслеността. С гладка повърхност е и е леко и приятно на вкус. Отделя се малко суроватка.

Ще спомена само, че първия път като подквасвах мляко използвах купено кисело мляко от магазина. Чувала бях, че с някои марки кисели млека не става подквасването, но при мен се получи. Гледах на кофичката с мляко да пише, че е от 100% краве мляко, без консерванти и да съдържа жива закваска с бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Ако решите да пробвате и вие, няма да съжалявате. Технологията както видяхте е доста проста и резултатът си струва. Успех!




3 коментара:

  1. Цвети, мноооого е вкусно!
    Истинският вкус от моето детство.
    И на Борис му хареса.

    Вместо да ги завиваш, може да прибереш бурканите във фурната на печката - обемът е сравнително малък и лесно се създава специален микроклимат. Аз правех така едно време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Милена.
      Ще пробвам твоята техника с фурната утре и ще кажа как се е получило.

      Изтриване
    2. Не писах веднага, но сега се сетих и искам да кажа, че изпробвах метода с фурната и работи много успешно. Наистина, това е толкова удобно и спестява увиването с одеала през зимата или с кърпи.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...