сряда, 2 януари 2013 г.

Новогодишни меденки

Започнах новата години с нов експеримент - меденки.
Рецептата бях харесала от няколко седмици и очаквах празниците, за да я осъществя. Запасих се с нужните продукти и на 1 януари 2013 следобед запретнах ръкави.

Искам да споделя опита си от направата на медените сладки, а самата рецепта намерих в интернет. Може да я прочетете тук:  http://krokotak.com/2011/12/koledni-medenki/

Необходими продукти: (~ 80 броя)
  • 200 г мед
  • 130 г кафява захар
  • 100 г меко масло
  • 1 яйце
  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил, индийско орехче
  • 1 настъргана кора от портокал (по желание)
  • 80 г шоколад за готвене
  • 50 г орехи 

Начин на приготвяне: 

Медът и захарта се разтопяват на слаб котлон, след което сместа се оставя да изстине. Добавя се яйцето и маслото. Разбиваме с миксер. В отделна купа се поставя брашното с бакпулвера и подправките и се разбъркват добре. Изсипва се към другата смес и се разбърква с миксер, а накрая тестото се омесва с ръка. Прибира се в хладилника за 2 часа, за да се стегне. След това се разточва на кора с дебелина 0.5 см и се изрязват меденките с формички за сладки, а може и с чаша.

Харесвам уханието на пресни сладки и често внасям малки добавки към миризмите. В случая с меденките освен канелата, индийското орехче и джинджифила добавих и настъргана кора от  1 портокал, както и шоколадова глазура с орехи.

А сега да преминем към някои практични обяснения и насоки.
Особеното при този вид сладки е втвърдяването на тестото след като отлежи в хладилника. Човек може лесно да се притесни, ако няма опит с подобно тесто, че нещо е объркал в пропорциите, а не е така. Това се дължи на меда и маслото, които стягат сместта при охлаждане. Разточването на кора може да бъде малко предизвикателство. Хареса ми идеята за използването на хартия за печене, върху която да се разточи тестото. Много е удобно, защото се избягва залепването по масата или плота.

Ако искате да спестите малко усилия по изрязването на формички и наново разточване на изрезките, най-лесно е да направите полумесеци с помощта на чаша със заострен ръб.

Друг тънък момент е печенето. Казва се, че се пече на фурна "до порозовяване".
Виждали сме пазарските меденки с приятен кафеникав загар, но не ви съветвам да чакате вашите сладки да покафенеят. Резултатът би бил много твърди и сухи бисквити. Аз изпекох 2 тави и първите ги пекох 10 минути на ~170-180 градуса. Станаха твърдички, макар че бяха съвсем леко започнали да покафеняват. Взех си бележка при втората тава и пекох около 5-7 минути. Колебаех се дали не са сурови, понеже бяха останали по-светли, но добре че ги извадих.

Шоколадовата глазура се приготвя след като меденките са изпечени. Разтопявам на водна баня шоколада за готвене и докато е горещ топвам част от меденката и поръсвам с нарязани или смлени орехови ядки.

Разбрах, че меденките е добре да поотлежат няколко дена в метална кутия преди да се хапнат. Ставали приятно мекички и не така сухи като бисквитки. Е, ние не можахме да ги изчакаме, за да проверим вярно ли е това. Показвам ви последните останали сладки.



4 коментара:

  1. Ангелчето е много тъжно че не са останали джинджимеденки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са!
    И много празнични!
    Добре е, че споделяш своите "затруднения" и "чужд опит".
    Райчо, вкусни ли са?
    На мен много ми харесаха :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, Благодаря ти за насърчението:-)

      И ти имаш принос за меденките -
      полумесеците и металната кутия:-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...