сряда, 5 февруари 2014 г.

Какво да направим, когато бебето ни има запек?

До шестия си месец включително Лазар не знаеше какво е това запек, защото беше само на кърма. След като го захраних и въведох по-гъсти пюрета се появи този проблем. Това, което ми е помагало са няколко прости средства, до които стигнах след известно проучване и внимателно изпробване.
От полза ми бяха и малко общи познания върху свойствата на храните по отношение на запека - кои храни действат спичащо и кои отпускат. Това е важно да се има предвид, за да се балансира храната. С подходящ хранителен режим и достатъчно течности, запекът ще е по-рядко явление, а най-добре изобщо да го няма:-)


Предлагам ви два кратки списъка с храни, които действат на бебето и могат да засилят или отпуснат запека.

Затягащи храни: моркови, ориз, тестени изделия(особено препечени - сухари), банан, дренки
Отпускащи храни: сини сливи, круши, тиква, вода от овесени ядки


Какво съм пробвала и как е действало:

1)  Сок от сливи - желателно е да се даде на гладно. Ако имате пресни сливи, може да изцедите, но аз нямах и затова накиснах в чаша с вода 5-6 сушени сливи. Така те престояха една нощ и на сутринта дадох на сина си от образувалия се сок. Това е помагало неколкократно при сравнително по-леки случаи на запек.

2) в комбинация със сока от слива правя и масаж на коремчето - поглаждащо движение в кръг с лек натиск в посока часовниковата стрелка 1-2 минути. Друго упражнение, което правих е да му свивам крачетата в коленете и ги притискам леко към тялото за кратко като бебето е в легнало по гръб положение. Подобно на това е и упражнението колело.

3) Студен извлек от сена - при сериозен запек. За нас това беше веднъж, когато синът ни 2 дни не се беше изхождал и на третия направих студен извлек от сена. Това е по-препоръка на доктор Михайлов(фитотерапевт) и мога да кажа, че действа наистина ефективно при по-тежки случаи. Чувала съм, че със сената (още се нарича чай от майчин лист) трябва да се внимава, защото се привиква към нея, затова прибегнах към този вариант в краен случай. Важно е да се отбележи начина на приготвяне на билката. Студеният извлек е сравнително по-нежен и щадящ метод. Лазар беше може би на 8 месеца, когато му го приложих. Приготвя се като в 100 мл студена вода се слагат 3 листенца от сена. Така престоява една нощ и на сутринта водата е леко оцветена. Дадох на сина ми да пие като се събуди и на 2-3 пъти до обяд и след обед резултатът, който очаквах не закъсня:-)





4 коментара:

  1. С тази сена трябва много да се внимава. Пила съм чай от сена и имах силни остри болки в корема от него. Моето предложение за борбата със запека е листо от мушкато. Стара изпитана бабина рецепта ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съгласна съм че трябва да се внимава със сената. Ти как използваш мушкатото? В дупето ли го слагаш?

      Изтриване
  2. Здравейте,
    Искам да добавя още два начина за да облекчим запека.
    1) Чай от лайка, да се пие през деня. Действа разхлабващо.
    2) Дава се на детето да изпие 1 ч.л. зехтин непосредствено преди хранене. Обикновено до няколко часа детето се изхожда.
    И двата начина при моето дете действаха безотказно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, много благодаря за полезните съвети - естествени и безвредни.
      Ще знам да ги изпробвам при нужда, а и други майки ще се радват на повече ефективни варианти за справяне със запека.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...