сряда, 19 февруари 2014 г.

Супа с печен чесън и карфиол


Случайно попаднах на тази интересна за мен супа с печен чесън и карфиол (източник: roasted garlic soup). Много е ароматна и подходяща за зимния сезон.

Необходими продукти:  (6 порции)
  • 2 глави чесън (около 15 едри скилидки)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 малка глава карфиол (~400 г)
  • 30 г масло
  • 2 с.л. олио/ зехтин
  • 1.2  л вода или бульон
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 1 малка заквасена сметана (200 г)
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разделете карфиола на розички и заедно с необелените скилидки чесън го изсипете в тава. Напръсква се с малко олио(зехтин) и се разбърква. Пече се около 35-40 минути на 180 градуса като проверявате карфиола да не загаря.
В тенджера се разтопява маслото и се добавя ситно нарязания лук. Сотира се (леко се задушава) до омекване на лука без да покафенява. Подправя се с босилек и сол и се залива с гореща вода или пилешки бульон. Изпеченият чесън се почиства от люспите и заедно с карфиола се добавя към тенджерата. Всичко се пасира, сипва се сметаната и се оставя да поври още 5 минути. Реших да обогатя супата като добавя заквасена сметана към рецептата.
За украса при сервиране използвах парченца от сушени мариновани доматчета.
Супата е много ароматна заради чесъна (макар и изпечен) и босилека.

Надявам се, че и на вас ще ви се стори интересна и привлекателна за опитване супичка!
Ако е така - добър апетит!


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...