сряда, 29 януари 2014 г.

Как да свалим температурата по естествен път и ако е нужно?

Симптомът висока температура е състояние, което показва че имунната система на организма ни е активирана и се бори с болестотворните вируси и бактерии.
Вече много лекари са съгласни и препоръчват да се изчака със свалянето на температурата докато тя достигне 39-39.5 градуса при възрастни. Някои твърдят, че по-ранното сваляне на температурата с лекарства от типа на аналгин, парацетамол и др. удължава периода на боледуване като потиска имунитета на организма и може да отключи автоимунни заболявания впоследствие.

В следващите редове ще прочетете няколко примера от моето семейство за справяне с температурата по естествен начин.

Ранно покачване на температурата

Втрисане, студени крайници и пламнало от температура лице е явен признак за покачване на температурата.

Скоро ми се случи да се чувствам точно така. В стаята беше топло и на никой друг не му беше хладно освен на мен. Досетих се, че може би започвам да вдигам температура, защото ми беше и леко лошо. Без да се бавя предприех следните мерки:
  • загряване на тялото
Чела съм, че е добре в този ранен етап да се помогне на организма като се загрее тялото, за да се изпоти и така да освободи токсини и да настъпи охлаждане. Това се прави, когато температурата още не е станала много висока. Потопих си краката в леген с гореща вода, направих си топъл чай и си легнах след това с вълнени чорапи и завита с няколко одеала.
  • изпотяване
Така след около час-два се бях изпотила и се чувствах по-добре. Продължих да пия много течности и не се стигна до прилагане на други мерки. Беше лек случай.

Лекуване с билкови чайове

Синът ми Лазар(1.5 г) 2-3 пъти е вдигал температура, която е стигала до 39.1 градуса. Не чакам повече, а вземам бързо мерки като за сега не съм прибягвала към никакви лекарства. Правя чай от малинови листа - 2 с.л. се запарват в 1/2 л вряла вода 15 минути. Към него добавях и сладко от малини. Пие се често като не трябва да е горещ, а леко затоплен или хладък.
Освен този чай съм правила и чай от сминдух и в допълнение - охлаждащи лепенки Куул пач на челото. Когато положението е сериозно, комбинирам няколко неща, които знам. Е, така не мога да твърдя със сигурност кое е помогнало, но имам по-голям шанс за справяне с проблема и до сега работи успешно:-)

Според съветите на доктор Михайлов приложението на малина във всичките й разновидности - чай от сушени листа, от сушени плодове, сироп, компот, сладко е много полезна за предизвикване на изпотяване и понижаване на температурата. Това се дължи на съдържанието на салицилова киселина в нея. Друг негов съвет е чаят от сминдух(това е подправка, която се слага в шарената сол, но има и други приложения). Той се приготвя по следния начин: 1 ч.л. се вари в 200 мл вода 5 минути. Прецежда се и се пие по 1 с.л. през 15 минути. Има още и противовъзпалително действие.

Водно охлаждане

Ако билките не помагат идва ред на водното охлаждане. Напоява се чаршаф в хладка вода, в която е добавен малко оцет(2-3 с.л.), изцежда се и тялото се увива за 3-4 минути, докато се затопли чаршафа, след това се сменя. Така температурата трябва бързо да се понижи до 37.5-38 градуса.

Имам личен пример за сваляне на висока температура - 39.8 градуса. Бях получила силно втрисане, мускулите ме боляха и се чувствах много, много зле. Майка ми извика бърза помощ, но докато ги чакаше предприе спешни мерки - уви ме в мокър чаршаф, напоен с вода и оцет. Преживяването определено е шоково, даже болезнено за кожата, но има много бърз ефект. Положението беше овладяно и като пристигнаха лекарите с 2.5 часа закъснение, поздравиха майка ми за адекватните бързи мерки.

Това беше моят опит с високата температура. Какъв е вашият?
Ще се радвам да споделите още изпитани натурални решения за справяне с температурата.

1 коментар:

  1. Получих интересни коментари по темата във фейсбук и накратко ги пренасям тук, защото мисля че ще са от полза, тъй като са по реални случаи.

    1) При много висока температура, над 40, спешно сваляне се прави с натриване на тялото с памук натопен в равни части силен спирт и вода. Процедурата се прави 3 пъти. Намерих и логично обяснение - спиртът се изпарява бързо в досег с горещото тяло и това води до бързото охлаждане.

    2)В Щатите някои педиатри съветват, когато оплакването е само температура, без никакви други проблеми, да не се сваля и човек да легне и да спи. Това ми стана доста интересно и неочаквано.
    Ако сте заинтригувани, може да разгледате тази страница за повече информация:

    http://www.allkids.org/PediatricSymptomChecker/housecalls3tab_english/peds/fever_myths.htm

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...