четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Крем от ябълки и извара



Есента - това е сезонът, в който се събира реколтата, а тази година сме много благословени освен с хубавото топло време и с голямо плодородие. Изобилието от плодове и зеленчуци се отразява благоприятно и на цените, защото когато предлагането е голямо, цените естествено спадат.
Вкъщи имаме доста ябълки, които след като ни омръзна да ядем в суров вид и на сокове, реших че мога да ги използвам като основа на някой десерт. Предлагам ви един крем с печени ябълки и извара.

Необходими продукти:   (6 порции)
  • 1 кг ябълки
  • 500 г извара
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. захар
  • 150 мл вода
  • 1/2 лимон
  • сладко по избор
по желание за аромат: настъргана кора от 1/2 лимон или 1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Ябълките се нарязват на четвъртинки, обелват се и се почистват от семките. Слагат се на дъното на тава с малко вода и се поръсват със захарта. Пекат се във фурната на 200 градуса средно за около 30 минути. Като поизстинат се пасират.
Изварата се разбива добре с меда, сока от 1/2 лимон и 3 с.л. кисело мляко. Накрая се смесват ябълките с изварата и се разбърква докато сместа стане хомогенна.

По желание за аромат може да добавите канела или настъргана кора от 1/2 лимон.

В купички или стъклени чаши се сипва по 1 с.л. от сладкото на дъното и после се налива от крема. Използвах сладко от дюли. Готовият десерт се сервира добре охладен.

Според мен това кремче ще бъде успешно и ако вместо ябълки се изпекат и пасират дюли или може комбинация от двата плода.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...