сряда, 2 октомври 2013 г.

Пълнени чушки с пилешко и киноа

Ето една идея за ястие, което ще се хареса много на любителите на месо, които не търпят постни гозби :-). Чушки с месо (в случая пилешко) е стандартна рецепта, но за разнообразие реших да пробвам какво ще стане, ако добавя малко киноа към плънката. Получи се доста приятно.

Киноата е зърнена култура с произход Южна Америка. Семенцата са малки като кус кус, но съдържат ценни елементи като например желязо, калций, фосфор, магнезий, а също киноата е с високо съдържание на протеини, фибри и не съдържа глутен. Може да се използва в ястия като заместител на ориза и е предпочитана храна от вегани и вегетарианци.

Тази рецепта бихте могли да я направите и с ориз вместо с киноа.

Необходими продукти:

  • 2 пилешки бутчета с прилежаща част (1 тарелка около 500 г)
  • 1 к.ч. киноа (чаша с вместимост 100 мл)
  • 6 големи камби или обикновени широки чушки
  • 1 морков
  • парче целина
  • 1 малка глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3-4 стръка магданоз или копър
  • 1 с.л. олио
  • сол на вкус
Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се сваряват. Ако използвате тенджера под налягане, това става по-бързо и стъпките са следните: Бутчетата се заливат със студена вода и се добавя сол. Затваря се тенджерата и се поставя на котлона, включен на максимална степен. След като засвисти клапана на тенджерата степента на котлона се намалява два пъти(ако максимума е 6, го слагате на 3). Бутчетата се варят 15 минути. През това време си подготвям плънката. Нарязвам на ситно моркова, целината и лука и ги задушавам в тиган с 1 с.л. олио и малко вода. Към тях прибавям и добре измитата киноа (най-добре се измива в цедка под течаща вода). Когато бутчетата са готови ги почиствам от кожата и ги обезкостявам. Нарязвам месото на много ситно и го добавям към плънката в тигана. Разбърквам всичко добре. Добавям нарязан на ситно магданоз, може и копър, както и смачкания чесън. 
Почиствам камбите от дръжките и семената и ги нареждам в тава. С лъжица пълня от сместа с пилешкото и киноата. След като съм напълнила добре цялата плънка добавям и бульон във всяка камба. Сипвам 1 пръст вода в тавичката и пека в предварително загрята на 200 градуса средна фурна около 40 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...