четвъртък, 12 декември 2013 г.

Постен какаов кекс с грис - обновен

Днес с удоволствие ви предлагам една доста изпробвана рецепта вкъщи - постен какаов кекс с грис. Много е подходящ за хора, които не употребяват продукти от животински произход, а ще се хареса и на всички останали:-). Намерих този кекс случайно една вечер, когато докато чаках мъжа ми да се върне от работа, ми хрумна идеята да спретна някой прост десерт с какао и налични продукти. Е, както често се случва семплите неща са и сполучливи и вкусни.

Необходими продукти:
  • 1 ч.ч. пшеничен грис
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар (слагам 2 пръста по-малко)
  • 1 ч.ч. вода или сок от портокал
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. сладко
  • 3 с.л. какао (пълни с връх)
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 настъргана кора от портокал
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ванилия
1 ч.ч. = 250 мл

Начин на приготвяне:

В купа се изсипват захарта, грисът и водата(сока), разбърква се и се оставя да преседи поне 2 часа. След това се добавя олиото, кората от портокал и сладкото(аз използвам сладко от настъргани дюли, което не е много течно). В друг съд се разбъркват добре сухите съставки - чашата брашно с какаото, бакпулвера, канелата и ванилията и се добавят постепенно към сместа с гриса като се бърка с лъжица (дори не ви трябва миксер:-)).
Готовата смес се излива в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средно около 40 минути.
Десертът става много приятен и ароматен.

Този десерт е взет от руската кухня и там носи името манник.
По желание може да добавите ядки - 50 г нарязани орехи или бадеми.

Източник: http://trydiani.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

Обновен вариант на кекса:

Последният път изпробвах нещо различно и стана прекрасен кекса - вместо сладко настъргах на едро ренде 1 банан. Придаде страхотен аромат. Горещо ви препоръчвам този вариант!:-)

3 коментара:

  1. Чудесен е! Аз го направих със сладко от кайсии, пропуснах канелата, но нарязах каквото остана от портокала, а то беше почти целия, защото изцедих само 2-3 супени лъжици сок, и го добавих. Сладкишът получи леко горчив аромат - много е на място! Много е важно да престои след изпичането - докато е топъл е доста глетав, но след няколко часа е съвсем добър.

    ОтговорИзтриване
  2. Много добро уточнение за престояването на сладкиша правиш, Милена. Аз също първоначално го пекох по 50-55 минути, защото все ми се виждаше недопечен, но после намалих времето до 35-40 минути.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кексът просто трябва да отлежи, а не да се сервира веднага след като е изпечен.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...