четвъртък, 26 септември 2013 г.

Крем супа от цвекло

Супа с приятен цвят на малинов крем е рецептата ми за днес.
Червеното цвекло е много полезно и затова търся нови вкусни възможности за готвене с него. Тази крем супичка е хубава не само на външен вид. Комбинацията с ароматна целина и различни видове зеленчуци (може да експериментирате и с други) е доста сполучлива според мен.
Идеята адаптирах от сайта bg-mamma.


Необходими продукти:
  • 1 глава червено цвекло
  • 3 картофа
  • 2 моркова
  • 1/2 глава целина
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 3 с.л. олио или зехтин
  • 1.5 л вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се почистват, нарязват на едри парчета и сваряват в подсолена вода с малко олио. Може да използвате тенджера под налягане, за да спестите време. Варенето отнема между 20 и 40 минути според избрания метод. Имайте предвид, че цвеклото се сварява най-бавно. Затова може да го нарежете на по-дребни кубчета.
След като всичко се е сварило добре, се изчаква зеленчуците да поизстинат и тогава се пасират във водата, в която са се варили. Ако ви се стори, че сместа е гъста, добавете още гореща вода. Ако е по-рядка, може да поправите това с прибавянето на лъжица грис и варите още 5-10 минути. Добавя се чаша мляко и супата се оставя да заври отново, след което се маха от котлона.

Сервира се с поръсен магданоз и по желание може да се натроши малко сирене.

Стандартно крем супите се поднасят с крутони (малки препечени кубчета хляб). Това е въпрос на вкус и предпочитание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...