петък, 6 септември 2013 г.

Шокоберинът (или сурова шоколадова торта)




Името шокоберинът се роди в опит да измисля подходящо заглавие на десерта, с който взех участие в един кулинарен конкурс. То съдържа в себе си основните съставки на този десерт, а именно: шоколад, боровинки и ядки, много ядки:-)
Иначе рецептата е известна под името сурова шоколадова торта.

Е, не мога да се похваля с награда от конкурса (това беше малък удар по егото ми, който няма да ме обезсърчи да пробвам отново:-). А и както съветваме нашия малък син: Какво правим като паднем? - Ставаме:-), то и аз ще продължа напред в кулинарните предизвикателства.

Сладкишът е интересен и може да се каже дори полезен, затова смятам, че си струва да го споделя с повече хора.

Необходими продукти:   (за 8-10 порции)
  • 150 г сурови орехови ядки
  • 230 г сушени смокини (или фурми)
  • 160 г сурово кашу
  • 150 г боровинки
  • 100 г черен шоколад (за готвене с високо съдържание на какао)
  • 1/2 ч.ч. вода (120 мл)
  • 2 с.л. мед
  • 8 с.л. кокосово масло
  • кокосови стърготини за украса

Начин на приготвяне:


Предварително накиснете кашуто в студена вода за поне 2 часа. То ще бъде основа или блат за шокоберинъта.
Основата се приготвя по следния начин:
В блендер се смилат орехите и сушените плодове - смокини или фурми. Трябва да стане много гъста лепнеща смес, която не е съвсем хомогенна. Ако смокините са по-сухи, добавете и 1 с.л. вода.

Шокоберинътът се налива във формички, които може да направите и сами. Ако искате малки самостоятелни порцийки, може да изрежете рингове с височина 4-5 см от пластмасови чаши за чай - аз използвах такива с диаметър 7.5 см , а също друг добър вариант е пластмасова двулитрова бутилка с гладка повърхност, от която да изрежете цилиндрични пръстени. В зависимост от избрания диаметър на ринговете ще получите различен брой шокоберинъти. С тази доза аз направих 5 малки тортички и 2 по-големи(с диаметър 11 см).

Поставяте ринговете върху поднос , поръсвате малко кокосови стърготини на дъното за по-лесно отделяне на шокоберинъта и с лъжица изсипвате малко от сместа за основа. С друга суха лъжица притискате към дъното и така оформяте добре основа с дебелина най-добре около 0.5 см. Прибирате в хладилника и се захващате за крема.

Приготвяне на шоколадовия крем:
Кашуто се отцежда. Следва пасиране с малко вода (100-120 мл) докато стане на паста. Съветват, че това става най-добре с помощта на кухненски робот, но аз използвах заместващ вариант - блендер и после, за да е по фина консистенцията минах сместа и на пасатора. 
На водна баня се разтопява шоколада. Прибавя се разтопеното кокосово масло, което служи за стягане на крема  и 2 с.л. течен мед. Всичко това се обърква добре с пастата от кашу. Кремът излиза приблизително около 500 мл. Съвсем леко подсладен е от меда и кашуто и е доста вкусен.

Формичките (наричани още пръстени или рингове по-горе) с основата се изваждат от хладилника. Поръсват се отгоре сурови боровинки или други горски плодове и се залива с шоколадовия крем. Шокоберинътът трябва да е с дебелина около 2.5-3 см. (Е, може да излезе и по-висок, но това ще е за сметка на броя порции и освен това десертът е доста калоричен, та е добре да се хапва с мярка.:-))
За украса се използват боровинки и кокосови стърготини. След като сте готови, приберете сладкиша в хладилник да отлежи няколко часа. Преди сервиране може да отстраните ринговете с помощта на тънко ножче.






2 коментара:

  1. Опитах тази торта - тя е толкова вкусна, че даже не можеш да предположиш, че е полезна!
    ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това си беше ново предизвикателство и за мен:-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...