сряда, 11 септември 2013 г.

Ръжен хляб със сода

Ето един много бърз и лесен хляб за „спасяване на положението“ в случай, че сте останали без хляб и не можете да си купите от магазина, поради неблагоприятна метеорологична обстановка навън:-)). Този хляб става сполучлив от първи опит, което беше една много приятна изненада за мен, а поводът да реша да го направя наистина има нещо общо с времето днес:-) Вкъщи имах ръжено брашно остатък, затова реших да го използвам иначе може да се направи и с обикновено брашно. (Но факт е, че и с ръжено става сполучлив, а и по-полезен.)

Необходими продукти: (за 1/2 доза)

  • 1/2 ч.ч. ръжено брашно
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода за хляб

1 ч.ч. = 250 ml

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в купа или тава, където ще омесите хляба. Прави се кладенче в средата и вътре се сипва млякото разбито със содата и малко сол. Обърква се първо с лъжица - да стане една лепкава маса и после с ръка. С добавяне на малко брашно се омесва съвсем набързо една топка - питка. Поставя се в намазана с олио тава, нарязва се с нож леко отгоре и може да се наръси със сусам.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна на средно около 30 минути за тази доза. Като е готов хлябът се изважда от фурната, напръсква се със студена вода (това го знам от майка) и се покрива с кърпа да изстине.


Ако имате малко дете, може да се уверите, че хлябът е сполучлив като му отчупите малко и то си го хапне с апетит:-) Все пак имайте едно на ум, че това може просто да е сигнал, че детето ви е изгладняло:-)

Източник на рецептата е Блогът на Йоли.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...