петък, 23 август 2013 г.

Обикновени курабии с канела

Отново сме на сладка вълна:-) Този път рецептата е за обикновени курабии с канела (добавих я за разнообразие на вкуса). Ще бъда отново подробна в обясненията, за да не се налага да се чудите какво означава „брашно - колкото поеме“ и „време за печене - до порозовяване“. Сигурна съм, че някои от вас се справят чудесно и „на око“, но за начинаещ кулинар като мен точността е от значение.


Необходими продукти:   (~60 броя сладки)
  • 4 бр яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 920 г брашно ( 1 кг без 1/2 ч.ч)
  • 2 ванилии
  • 1 настъргана кора от лимон
  • кристална захар и канела за поръсване
* 1 ч.ч. = 250 мл

Начин на приготвяне:

В началото отделяме един жълтък, който ще използваме за намазване на сладките, а останалите три яйца и един белтък разбиваме с миксер заедно със захарта. Следва сипване на олиото, като продължаваме да бъркаме сместа. Содата се поставя в киселото мляко и се разбърква, след което се добавя към останалите продукти. Слагаме настърганата кора от лимон и две ванилии за аромат и започваме да сипваме от брашното. Първоначално продължаваме да разбъркваме с миксера. След третата чаша брашно, сместа става доста гъста и е време да размесваме на ръка. Първо с лъжица докато е лепкаво тестото. Добавяме постепенно брашното и бъркаме, за да се поеме равномерно от тестото. В момента, когато то може да се отлепва от стените на съда, продължаваме да месим на ръка. Тестото остава меко и от него могат спокойно да се оформят топчета с големина на орех, които като ги овалваме между дланите си, не се залепват там.

Така приготвените сладки нареждаме в тавата на фурната върху хартия за печене на разстояние 3-4 см една от друга. С четчица намазваме отгоре с жълтък и ръсим със захар и канела.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, на средно. Времето за печене  е 15 минути. Ако знаете, че горният ви реотан пече по-слабо, може последните 2-3 минути да печете само на горно. Аз изпекох три тави с тази доза.

Важно е след като извадите курабиите от фурната и изстинат, да ги сложите в кутии с капак, за да не изсъхват. Първият път пропуснах това и макар, че покрих с фолио подноса, сладките ми се втвърдиха и изсъхнаха още на втория ден.

Източник www.supichka.com. Мярката за брашно е коригирана от мен след изпробване.

Вариант, който правих скоро е курабии с джинджифил. Вместо ванилия, лимон и канела слагам в тестото 2 ч.л. сух джинджифил и настъргвам допълнително 1 см от пресен корен джинджифил. Получават се приятни, с лек аромат на джинджифил курабии.




1 коментар:

  1. Наистина са лесни и вкусни и, освен това вървят с домашното кисело мляко!

    Цвети, много добро описание!

    Аз предпочитам да ги правя когато е по-хладно
    ;-)
    Така заедно с приготвянето на курабийките стоплям и къщата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...