сряда, 8 януари 2014 г.

Крем супа от белена леща с тиква

Тази идея за крем супа от белена леща и тиква ми даде моята приятелка Гери от Прага, с която обменяме съвети и рецепти за нашите малки сладури - Габи и Лазчо:-)
Може да ви изненада комбинацията от леща и тиква, но уверявам ви че се съчетават прекрасно. Важно допълнение към вкуса на крем супата добавя и сметаната в нея. Определено допадна и на Лазар, и на мен.


Необходими продукти: (4-5 порции)

  • 2/3 ч.ч. белена леща
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 150 г тиква
  • 70 г течна сметана за готвене
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 3 с.л. олио(зехтин)
  • сол на вкус
  • 1.2 л вода

Начин на приготвяне:

В кипяща подсолена вода се слагат нарязаните на ситно лук и морков. Към тях се добавя тиквата, нарязана на по-едри кубчета. Сипва се почистената и измита леща, олиото и се оставя да ври около 30-40 минути. Десет минути преди супата да се отстрани от котлона  се добавят нарязаните скилидки чесън, сметаната и чубрицата. След като всичко е готово, супата се оставя малко да изстине и се пасира хубаво.

Да ви е вкусно!


2 коментара:

  1. Здравей Цвети,

    Днес сготвих супата. Страхотнаааааа.... Автоматично влиза в топ 5 любими
    самата крем супа от тиква ми е нещо тежичка, просто след като ям от нея ми е тежко, но в комбинация с леща не почувствах този дискомфорт. Мерси за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно Дани!
      Много се радвам, че ти е допаднала супичката комбинацията от леща с тиква. И също много ти благодаря за коментара в блога!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...