сряда, 22 януари 2014 г.

Лечение на хрема с домашно приготвени капки

Днес ще ви разкажа как вкъщи се лекуваме от хрема. 
Започвайки статията бях с първи ден хрема, събуждайки се сутринта със запушен нос. Направих си домашни капки към обяд, когато вече положението изискваше мерки. Макар и с леко закъснение(по-бърз ефект щеше да има ако още сутринта бях действала), положителен ефект от лечението се забеляза на другия ден следобед, когато носът ми беше вече сух.

Хремата е дразнещо и дискомфортно състояние за мен, а предполагам и за вас. На кой му е приятно да е с течащ или запушен нос цял ден? Понякога това състояние се засилва и през нощта и не ни дава почивка. За възрастните хремата, макар и безобидна е неприятна и изтощителна, а за най-малките бебета е много сериозна, защото те не могат още да дишат през устата и запушеният нос означава, че не могат да се хранят(сучат) и да спят.

Проблемът трябва да се атакува в 2 стъпки:

1. Добра носна хигиена
Отнася се за всички, но за бебетата е жизненоважно да се отпуши носа. Те не могат да си издухат сополите, затова секретите редовно се почистват с помощта на аспиратор от аптеката, а преди това се капва по 2-3 капки физиологичен разтвор през 15 минути във всяка ноздричка, за да втечни секретите и по-лесно да се отстранят. Продават се и различни спрейове с морска вода, които да ни улеснят. Честите промивки с физиологичен разтвор или подсолена вода имат и овлажняващ ефект на лигавицата, а това е важно защото при суха лигавица по-лесно преминават болестотворните микроби.

2. Прилагане на лечение
Вкъщи сме големи привърженици на клеевата тинктура(прополис) и едно от най-честите й  предназначения е приготвяне на капките за нос на доктор Атанас Михайлов.

Рецептата е следната: в 10 мл физиологичен разтвор се слагат 5 капки клеева тинктура. С така приготвения разтвор се накапва по 3-4 капки в ноздра през половин - един час.

Помагат много, ако хванете хремата съвсем в началото, когато секретът от носа е бистър като вода.С тези капки лекувам и сина си Лазар от 6 месечна възраст, когато за пръв път настина.

Ако сте позакъснели с вземането на мерки(секретът от носа се е сгъстил и е променил цвета си, то съчетание на капките с клеева тинктура и инхалация с лайка (2-3 пъти на ден и преди сън) е добро решение. Инхалацията се прави като в тенджера с вряща вода на котлона се слагат 2 с.л. лайка и се вдишва парата. Главата може да се покрие с хавлиена кърпа, а котлонът да се намали, но да излиза пара все пак. Това се прави в продължение на 10-15 минути.

Една любопитна техника, която мъжът ми е открил за отпушване на носа вечер е свързана с дишането. Случвало ми се е много пъти, когато съм с хрема през деня да съм с отпушен нос, особено когато излизам навън на чист въздух, но вечер си лягам и носът ми тотално се запушва. Дишането през устата не е добра идея, защото се пресушава гърлото и често проблемът от носа слиза там и на другия ден се събуждаш с кашлица.

Ето и едно ефективно и просто решение - проветрявате стаята добре преди да си легнете и започвате да се опитвате да вдишвате и издишвате много бавно и дълбоко през носа. Дори първоначално да не се получава, не се отказвайте. След около минута, две упражнения ще видите, че може да дишате малко по-добре, а след това носът или поне едната ноздра ще ви се отпуши съвсем. Аз не вярвах докато не проверих(нямах друг по-добър избор:-)).

Внимание! Има хора алергични към пчелните продукти в това число и прополис (пчелен клей). Затова, ако за първи път решавате да употребите капките за нос с клеева тинктура ви съветвам да капнете веднъж в ноздрата и да изчакате като наблюдавате за алергични реакции. Ако забележите нещо извънредно - задавяне, зачервяване, подуване - не ги прилагайте отново!


3 коментара:

  1. Здравей,
    зная за свойствата на пчелната клеева тинктура и наистина помага, когато се използва при първите признаци на разболяване. Много ми се е искало да я пробвам и на дъщеря ми, но понеже е много малка на (20 месеца) не съм си позволявала, да не би да й предизвика алерг. реакция. Не знаех, че може да се използва при бебета.

    При грип с хрема съм правила лучени капки. Настъргва се лук на ренде, изцежда се с ръка, а сокът му се прецежда през марля, слага се в празно шишенце от капки за нос и се капе в носа по 1 капка във всяка ноздра. Много люти, предизвиква силна секреция, носът се издухва и воала....дишаме спокойно и леко. Правила съм го и на малката.
    Като общо облекчава, прочиства носа, леко съкращава времетраенето на болестта, но не е вълшебно лекарство, както ми ги бяха препоръчали.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Жани,

      Първият път, когато Лазар настина - направо почна да кашля, беше на 6 месеца. Бях ровила доста в интернет и приложих капките с физиологичен разтвор и клеевата тинктура през носа и през устата. Слава Богу понесе се много добре, без алергии, но съм чувала че някои деца имат алергия към пчелните продукти-меда и т.н. Наистина трябва да се внимава и като се решиш да пробваш - наблюдаваш внимателно реакции още след първия опит.

      Друго нещо, което съм пробвала е да капя по малко сребърна вода - сутрин и вечер. Не е чудодейна, но има дезинфекциращ ефект.

      За бебета и деца, които не са алергични към мед, доктор Михайлов препоръчва капки от лайка и мед:
      1 супена лъжица лайка + 1 чаена лъжица мед + 100 г вода. Вари се докато остане наполовина. Прецежда се, през гъста цедка(марля или тензух)- 5- 6 пъти и се капе по 3- 4 капки
      Не съм ги пробвала тези и не мога да кажа дали са ефективни. Други майки казват, че капят витамин С в нослето. Сега ще знам и твоя съвет за лучените капки. Звучи разумен.

      Благодаря!

      Изтриване
  2. Здравейте Цвети! И аз със капките на д-р Михайлов овладявам хремата на моя син от години. В момента ми се налага да приготвя такъв разтвор, но установих, че нямаме физиологичен р-ор в къщи (обикновено ползвам от спрейчетата Sterimar). Въпросът ми е, дали бих могла да го заменя с инфузионен разтвор, който съм купувала за инхалатора в къщи?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...