събота, 10 август 2013 г.

Картофена супа със сирене

Предложението ми за днес е една рецепта за безмесна супа от картофи със сирене. Взета е от книгата „Детска кухня“, която нашите родители са използвали преди години, когато сме били съвсем малки деца.
Първоначално я сготвих за Лазар, но понеже количеството беше повече, остана и за нас:-) Оказа се приятна супичка, която запомних и я приготвям за разнообразие.



Необходими продукти:

  • 2 картофа
  • 1 морков
  • 1 малка глава лук
  • 100 г сирене
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. кисело мляко
  • 3-4 с.л. олио /зехтин/
  • 5-6 стръка копър или магданоз
  • 1/2 домат
  • 1.5 л вода


Начин на приготвяне:

Лукът, картофите и моркова се нарязват на много ситни кубчета. Слагат се в тенджерата с вряща вода, където е добавено и олиото и се варят 15-20 минути докато омекнат. Сиренето се намачква и се прибавя заедно с нарязания на дребно домат. Яйцето и киселото мляко се разбиват отделно в купичка. За да не се пресече така приготвената застройка, не се изсипва веднага във врящата супа, а се гребва един черпак от супата и на тънка струйка се сипва към застройката докато се разбива внимателно с вилица. Едва след това тази смес се добавя към супата в тенджерата.Така супата се вари още 10 минути.
Накрая се поръсва с нарязан копър или магданоз.
Ако сиренето е солено, няма нужда от допълнителна сол.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...