сряда, 10 юли 2013 г.

Солена палачинкова торта




Необходими продукти:

(палачинкова смес)
  • 4 яйца
  • 250 г брашно
  • 1/2 л прясно мляко
  • 1 с.л. олио
  • 20 г масло
  • 1 с.л. пудра захар
  • 2 щипки сол
(плънка и украса)
  • 400 г заквасена сметана
  • 100 г извара
  • 1/4 връзка копър
  • 150 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 3 яйца
  • 300 г лютеница
  • 1/4 краставица
  • 3 с.л. царевица
  • 7-8 маслини

Начин на приготвяне:

Първо подготвям палачинковата смес. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче в средата и се добавят там яйцата. Разбърква се на ръка и се сипва половината мляко. Разбива се с миксер до хомогенна смес, към която се прибавя останалото мляко, захарта, солта, олиото и разтопеното масло. Разбива се добре сместа и се оставя да постои половин час на стайна температура. През това време се сваряват яйцата за плънката. Аз използвах три яйца, но може да сложите и четири, ако искате. Варят се 15-20 минути.

Палачинките се пържат по стандартен начин в нагорещен тиган с незалепващо покритие, в който може да сложите по чаена лъжичка олио за всяка палачинка. Аз получих осем на брой палачинки с диаметър 21 см, от които използвах пет за тортата. Палачинките стават по-плътни и жилави, не са тънки като обикновените палачинки.

Забърквам сметановия бял сос с изварата и нарязания на ситно копър. Може да посолите на вкус или да оставите така. По принцип в оригиналната рецепта се ползва майонеза вместо сметана, но аз предпочетох този вариант.

В подходящ поднос или плоска чиния, или тава се реди тортата. Слагам първата палачинка и върху нея намазвам половината лютеница. Отгоре натрошавам част от сиренето. Следва поставяне на втората палачинка. Намазвам с белия сос и отгоре поръсвам царевица и нарязана на ситни кубчета като за таратор краставица. Може да ползвате и кисели краставички за по-пикантен вкус. Следващият слой е отново с лютеница и сирене и последният слой е с белия сметанов крем, върху който настъргвам на едро ренде твърдо сварените яйца. Може да ги нарежете на филийки също. Аз ги посолявам и с малко шарена сол за вкус. Поставям последната палачинка и намазвам с останалия крем. За украса се настъргва кашкавал и се нареждат маслини без костилка, нарязани на половинки. Би била удачна и украса от чери доматчета.
Тортата се оставя да отлежи в хладилник поне 6 часа. Аз я оставих 1 нощ.





Източник на рецептата: www.nedelya.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...