сряда, 5 юни 2013 г.

Лазаня от домати и сирене (без кори)

Тази рецепта е моя импровизация :-)
Чудех се какво мога да сготвя бързо, лесно и вкусно и така се роди идеята за сирене с домати на фурна. Кръстих рецептата лазаня, но няма тестени кори вътре, а името свързвам с редуването на слоеве - домати и сирене.
Скоро научих интересен факт за доматите, който ще ви споделя. В тях се съдържа полезното веществото ликопен, което е антиоксидант. Противно на очакванията ми, след термична обработка, доматът не губи качествата си, а дори увеличава концентрацията на ликопен.

Необходими продукти:    (4 порции)
  • 300 г сирене 
  • 100 г извара
  • 100 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 3 големи домата (месести)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 3 с.л. зехтин (олио)
Начин на приготвяне:

На дъното на кръгла тавичка сипвам 2 с.л. зехтин. Отгоре нареждам ред домати нарязани на филийки с дебелина около 1 см. Отделно разбивам яйцата и към тях натрошавам сиренето и добавям изварата с 1 с.л. зехтин. Разбърквам хубаво. Може да използвате само сирене. Аз добавих малко извара, за да не е прекалено солена плънката.
Разнасям слой от така забърканата смес върху доматите. Поръсвам със ситно нарязан магданоз и отново нареждам слой домати, мажа със сирене и т.н. докато свършат продуктите. Според големината на тавичката може да имате 2 или повече реда домати. Аз използвах тава с диаметър 20 см и получих три слоя с домати. Най-отгоре настъргвам кашкавала.


Пека на средната решетка във фурната при температура от 220 градуса около 15-20 минути.
Преди сервиране поръсвам с пресен магданоз за украса.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...