сряда, 15 май 2013 г.

Домашна извара

Купих прясно мляко по празниците, за да правя козунак. Е, на козунака така и не му дойде реда тази година, но ми остана 1 литър мляко, което трябваше да оползотворя някак. Реших да го трансформирам в друг млечен продукт. Потърсих в интернет как се прави извара и открих няколко варианта.
Днес ще ви представя начина, по който за първи път успешно приготвих прясна домашна извара.

Необходими продукти:
  • 1 л прясно мляко (пълномаслено)
  • 4 с.л. кисело мляко 
  • щипка лимонтозу (на върха на чаена лъжица)

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се изсипва в тенджера. Добавя се разбитото кисело мляко и се слага на котлона да се загрее на средна степен като се наблюдава да не изкипи. Очаквах, че само киселото мляко ще е достатъчно за пресичането на прясното, но при мен не се получи съвсем. Затова спасих положението с малка щипка(с 2 пръста) лимонтозу разтворена в чаена лъжица вода. Така нещата станаха много бързо. Отделената извара се изважда с решетъчна лъжица като се отцежда внимателно водата. След известно време като се отдели още вода може да я отцедите отново. Не съм ползвала марля, а само притиснах изварата с решетъчна лъжица. Получих около 200 г (дори малко повече) извара от 1 л прясно мляко.
Готовата извара може да се осоли, да се добавят подправки: шарена сол или пресни - копър, магданоз. Може да се използва и в сладки десерти и леки кремчета.

Рецептата е адаптирана от сайта www.gotvetesmen.com .


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...