вторник, 26 февруари 2019 г.

6 истини за родителството, които променят фокуса на всичко

от Пол Трип, автор на книгата „Родителство: 14 принципа на благовестието, които могат коренно да променят вашето семейство“

Най-голямата нужда, която имат децата ни


Псалм 51 ни помага толкова много да разберем коя е най-голямата нужда на децата ни, че вие  бихте могли да напишете цяла книга за родителство и сами. Изводите от вика и изповедта на Давид поставят нов дневен ред на това, за което Бог ни е призовал в живота на децата ни.

Докато изследваме приложениеята на този псалм, за да разберем задачата на родитеството, искам да забележите какъв е фокуса на изповедта на Давид. Той не казва: „Обърках нещата и съжалявам.“ Давид е наясно, че проблемът му е много по-голям от проблем само с поведението. Когато четете Псалм 51, вие се сблъсквате с факта, че съдържащите се в изповедта на Давид конкретни грехове са вик за помощ към Бог и разкриват една още по-дълбока морална драма. Позволете ми да направя 6 наблюдения от дневния ред на този псалм за вашата работа като родител.

  1. Вашите деца имат нужда да видят техния грях, за да извикат за милост към Бог

Псалм 51 започва с вик за помощ, който всеки човек би трябвало да направи, но за съжаление милиони не го правят. Ще извикате така, само когато достигнете до точката, в която признавате, че най-голямата опасност в живота ви живее вътре във вас, а не е извън вас и поради това вие отчаяно се нуждаете от Божията помощ и от помощниците, които Бог е поставил в живота ви. Няма по-важна функция за един родител от това да обича и търпеливо да доведе децата си до точката, в която те ще извикат за Божията милост. Викането за Божията милост се случва само, когато признаете греха, който е вътре във вас, от който не можете да се освободите. Децата, които започват смирено и доброволно да признават греха си, не само тичат за помощ при Бог, но и престават да се съпротивляват на помощта, напътствията, поправянето и наставленията на родителите си. Колко тъжно би било успешно да контролирате поведението на сина си/ дъщеря си, но те да напуснат дома ви, никога не признавайки своя грях в сърцата си и отчаяната си нужда от Божията милост.

Какво ще стане, ако децата ни получат добро образование, добра професия, здрави са, успешни, харесвани, но нямат съзнание за грях и нужда от милост? Навярно викът на Давид за милост ни изобличава и показва, че проблемът ни като християнски родители не е в твърде високата летва, която поставяме, искайки твърде много от нашите деца. Мисля, че поставяме летвата твърде ниско – в преследване на хоризонталния успех, когато Бог ни е поставил да бъдем агенти на радикална промяна на сърцето и живота.
       

        2. Децата ви имат нужда да разбират природата на греха, така че да не минимизират опасността от него


Има нещо, което трябва да разберете. Не е негативно и осъдително да говорите с децата си за техния грях. Мислете за това по следния начин – всички любящи родители предупреждават децата си за опасностите около тях, които те трябва да знаят и да избегнат. Вие правите това, защото обичате децата си и искате да ги предпазите от неща, които могат да им навредят. Няма по-вредно нещо за детето от собствения му грях. Да бъде предупредено за разрушителната сила на греха е добро и любящо нещо за детето.

Важно е да разберете, че вашите деца не идват на света осъзнавайки своя грях и неговата тежест. Това е вашата работа като родител. Тук отново Псалм 51 е невероятно полезен, защото трите думи, които Давид използва за греха, графично изобразяват неговата съкрушителна опасност за живота. Най-основната дума, която Давид използва за това дълбоко разкъсване на сърцето е грях. Грехът означава, че вашите деца, с всичките си естествени дарби, способности и усилия, последователно ще попадат под Божия стандарт. 

Нека използваме илюстрацията с лъка и стрелата – истината не е, че вашите деца се прицелват и пропускат Божия знак. А те ще се стремят да уцелят, ще издърпат лъка и ще стрелят, но всяка отделна стрела няма да достигне целта. Нито една стрела не може да уцели дори най-външния пръстен на целта. Всяка стрела пада на земята, недостигнала Божията цел. Грехът означава, че нашите деца сами по себе си нямат способност да жвеят както Бог е наредил и им заповядва. Никакъв родителски контрол, никаква образователна система или личен успех няма да им даде тази способност. Те се нуждаят отчаяно от Божествена намеса. 

Грехът означава, че нашите деца сами по себе си нямат способността да живеят както Бог е постановил и им заповядва да живеят.

3. Вашите деца имат нуждата да разберат, че проблемът им не е с техните родители, а с Бог


Изглежда странно за човек, извършил прелюбодейство и убийство да каже, че неговият грях е единствено и само срещу Бога. Но фактът, че Давид казва това в Псалм 51 означава, че той разбира не само тежестта на това, което е направил, но и сериозността на състоянието на сърцето му, което го е накарало да го направи. Нашите деца също трябва да разберат това.

Всеки грях е вертикален. Всеки грях е опит за размахване на юмрук в лицето на Бога. Всеки грях е желание Бог да бъде изместен от престола си и вие да седнете там. Всеки път, когато децата ви съгрешават, те казват че знаят по-добре от Бога, че са по-умни от Него и могат да пишат свои собствени правила. Всеки грях е претенция за независимост от Бога. Всеки грях поставя децата ви в центъра на света и сякаш живота се върти само около тях.

Виждате ли, нашите деца са създадени да живеят за Бога, да Му посветят живота си, да останат доброволно в границите Му и да живеят за Негова слава. Грехът е да откажеш да живееш за славата на Бог. Става въпрос, вашите синове и дъщери да ограничат живота си до техните желания, чувства и щастие. Никой грях не е само хоризонтален (срещу другите хора).

Когато вашите деца се държат неуважително спрямо вас, те не почитат Бога, защото Бог им е заповядал да уважават родителите си. Когато вашите деца се мразят и се бият помежду си, те се борят против Бога, защото Бог ги призовава да живеят в мир един с друг.  Когато едно момче преспи с момиче, неговото морално нарушение е срещу Бога, който му заповядва да не използва тялото на друг за собствено егоистично удоволствие.

Като родители вие трябва винаги да помните вертикалността на грешките, които децата ви правят, а не да си мислите, че те се отнасят само до вас. Но вие също трябва да им помогнете да разберат, че са създадени от Бога, за Бога, за да вършат Неговата воля и поради този факт, всяко погрешно нещо, което правят е извършено срещу Него.

4. Децата ви трябва да разберат, че грехът е проблем на естествената им същност, който предизвиква проблемите в поведението


Когато Давид казва: „Ето, родих се в безчестие и в грях ме зачена майка ми“, той казва, че най-големият му проблем не е в обстоятелствата, не е географски или проблем във взаимоотношенията. Не, проблемът е в моята природа. Роден съм грешен. Така дойдох на света. Този въпрос е жизненовашен за вас и децата ви. Не е достатъчно да кажем, че децата ни грешат. Вие и те трябва да осъзнаете, че те са грешници. Първо, грехът не е просто лошо поведение; грехът е състояние, което произвежда лошото поведение. Грешникът не може да си каже: „От утре вече няма да съгрешавам“, и да извади греха от себе си.

Любящо е да помогнем на децата си да разберат, че не е достатъчно да признаят, че от време на време вършат грешки. Те трябва да дойдат до момента на осъзнаване, когато ще признаят, че грехът живее вътре в тях и поради това, те са в отчаяна нужда от Божието спасение, прошка, трансформация и милост.

5. Вашите деца трябва да разберат, че понеже грехът е проблем на сърцето, единственото решение е ново сърце


Ще познаете кога някой вика за ново сърце – когато той е разбрал какво е грехът и коя е най-голямата му нужда. Единственото решение е божествена трансплантация на сърцето. Ето защо Исус бе готов да дойде и да смири себе си в този паднал свят, да издържи жестокостта на кръста, да излезе от гроба, за да даде на нас и нашите деца, нещо от което всички отчаяно се нуждаем - ново сърце, нова същност, нов живот. Имаме нужда не само да бъдем инструктирани, но и Божествено спасени и съживени. Вие трябва да осъзнавате това и децата ви да дойдат до това разбиране, иначе ще продължават да се противят на помощта ви и няма да признаят нуждата си от Божията помощ.

6. Децата ви имат нужда да бъдат научени да тичат при единственото място на надежда: Божията прощаваща благодат


Бях писал за това на друго място, но трябва да го кажа и тук: входната врата за надеждата е безнадеждността. Докато вашите деца не бъдат съкрушени и не предадат себе си, своята мъдрост, сила и праведност, те няма да извикат за Божията милост. Докато таят надеждата, че те някакси могат да се справят сами без ваша помощ и без помощта на Бог, те ще отричат греха в себе си и ще се опитват да се вземат в ръце. Човек, който търси прошката признава, че не се справя, че животът му е извън негов контрол, че е преминал Божиите граници и че няма способността да купи или заслужи Божието благоволение. Тогава, в своята безнадеждност, той тича към единственото място на надежда: прощаващите и възстановяващи ръце на Изкупителя.

Родителството е в това, да бъдете използвани от Бог, за да доведете децата си до това място на цялостна промяна на сърцето, което е личната безнадеждност.

Това не е процес на осъждане, а на търпеливо и любящо избавяне. Не искате ли това спасение за децата си?

Вие сте призовани да използвате всяка възможност, която Бог ще ви даде, за да помогнете на децата си да осъзнаят сериозната опасност на греха, който живее вътре в тях. Не трябва да правите това с раздразнение или нетърпение, а с благодат, признавайки че вие също като тях сте човек, който се нуждае от Божията милост. Самодоволното посочване на греха на другите никога не работи. Това е обидно и снизхождението може да затвори сърцата на децата ви.

Помолете Бог да ви даде благодат да отидете при тях и да говорите за греха им като човек, който е много повече наскърбен от греха, който е във вас, от този който е в тях. Когато дойдете по този начин, вашата нежност и смирение се превръща в работна сила за Бог, която ще натрави за сърцето на детето ви това, което вие не можете да направите.


Източник: https://corechristianity.com/resource-library/articles/6-truths-about-parenting-that-reorient-everything

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...