сряда, 28 май 2014 г.

Солен кекс



Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 1 и 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • 3/4 ч.ч. натрошено сирене
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио или разтопено масло
  • 1 бакпулвер
  • 1-2 щипки сол
  • 1 ч.л. подправки по желание - мащерка, босилек или чубрица
  • 5-6 маслини по желание
1 ч.ч. = 250 ml

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват с вилица яйцата с олиото и се добавя киселото мляко.
В друга купа се изсипват сухите съставки - пресятото брашно с бакпулвера, щипка сол, избраните подправки, нарязаните на дребно маслини и натрошеното сирене. Всичко се разбърква. Към купата с яйцата постепенно изсипваме брашнената смес и разбъркваме добре с лъжица докато се поеме брашното. Не е необходимо фино разбиване с миксер.

В намаслена с олио и посипана с брашно форма за кекс се изсипва готовата смес и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса средно 45 минути.

Наблюдавайте кекса докато се пече и според фурната може времето за печене да е по-малко.


Съвет: За да проверите дали е изпечен добре кекса, след като са минали 20-25 минути от печенето, отворете фурната бавно и пробвайте с клечка за зъби – вкарвате клечката вертикално в кекса и като я извадите по нея не трябва да има полепнала смес или трохи, а да е чиста и суха. Така ще разберете дали кекса не е суров отвътре.

Може да се наложи 10 минути преди края на печене да покриете кекса с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.

Източник: е-Кулинар


2 коментара:

  1. Браво, Цвети!
    Радват ме солените рецепти - нали е време да почивам от сладкишите ;-)
    Хубаво разказваш, а снимките са чудесни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...