Чудех се какво мога да сготвя бързо, лесно и вкусно и така се роди идеята за сирене с домати на фурна. Кръстих рецептата лазаня, но няма тестени кори вътре, а името свързвам с редуването на слоеве - домати и сирене.
Скоро научих интересен факт за доматите, който ще ви споделя. В тях се съдържа полезното веществото ликопен, което е антиоксидант. Противно на очакванията ми, след термична обработка, доматът не губи качествата си, а дори увеличава концентрацията на ликопен.
Необходими продукти: (4 порции)
- 300 г сирене
- 100 г извара
- 100 г кашкавал
- 2 яйца
- 3 големи домата (месести)
- 1/2 връзка магданоз
- 3 с.л. зехтин (олио)
На дъното на кръгла тавичка сипвам 2 с.л. зехтин. Отгоре нареждам ред домати нарязани на филийки с дебелина около 1 см. Отделно разбивам яйцата и към тях натрошавам сиренето и добавям изварата с 1 с.л. зехтин. Разбърквам хубаво. Може да използвате само сирене. Аз добавих малко извара, за да не е прекалено солена плънката.
Разнасям слой от така забърканата смес върху доматите. Поръсвам със ситно нарязан магданоз и отново нареждам слой домати, мажа със сирене и т.н. докато свършат продуктите. Според големината на тавичката може да имате 2 или повече реда домати. Аз използвах тава с диаметър 20 см и получих три слоя с домати. Най-отгоре настъргвам кашкавала.
Пека на средната решетка във фурната при температура от 220 градуса около 15-20 минути.
Преди сервиране поръсвам с пресен магданоз за украса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар