Да ни е жив и здрав юнака и да продължава да ни радва!
Съчетах знания и опит от други рецепти, отпуснах фантазията си и се получи една вкусна торта. (Така казаха гостите :-)).
За блатовете ползвах рецептата, която съм публикувала вече за пандишпановите кексчета, като внесох и малко подобрения:-) като например настърган шоколад за половината блатове, череши и фурми.
Необходими продукти:
(за блатовете)
- 4 бр яйца
- 225 г захар
- 100 мл олио
- 100 мл гореща вода
- 300 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 ванилии
- 20 бр череши
- 5 бр фурми
- 1/2 ч.л. канела и индийско орехче
- 40 г шоколад за готвене
(за крема)
- 400 г заквасена сметана (1 голяма кофичка)
- 500 г биволско кисело мляко (или заквасена сметана)
- 6 с.л. захар
(за украсата)
- 3-4 с.л. сладко от малини
- 1 банан
- 15 бр ягоди
- 20 бр малини
- парче ананас
- 30-40 г шоколад за готвене
Начин на приготвяне:
Ще се постарая подробно да опиша всичко.
Като за начало ще кажа, че разпределих работата в три поредни дни, понеже нямах възможност да отделя 3 часа наведнъж. Четвъртък вечерта изпекох блатовете, петък вечерта сглобих тортата и в събота сутринта, на самия празник, подредих и украсата, за да е свежа.
Тестото за блатове се приготвя както е описано вече тук.
Аз получих 4 блата от това количество за тортена форма с вътрешен диаметър 22 см.
Първите два блата бяха бели. Първо тях направих.
Новостта, която внесох е, че в останалата половина от тестото настъргах шоколад и добавих малко канела и индийско орехче за аромат. Също почистих от костилките 20 череши и наредих черешови половинки в кръг по периферията на три от блатовете. В четвъртия блат, който беше един от тези с настърган шоколад вътре, нарязах на ивички 5 фурми и ги разположих радиално. Всеки блат се пече във форма за торта върху намаслена и наръсена с брашно хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 170-180 градуса и времето за печене е 12 минути за моята печка.
Кремът се приготвя изключително лесно. В купа се изсипва сметаната и киселото мляко (може да ги смесите като мен или да ползвате едно от двете), добавят се 5-6 с.л. захар (или на вкус) и се разбърква.
Блатовете наредих по следния начин:
Най-отдолу поставих един шоколадов блат. Намазах го със сладко от малини и отгоре с пласт от крема. Вторият блат, който сложих отгоре беше бял. Намазах тънък слой от сметановия крем и върху него наредих плътно тънки шайби от банан. Третият блат отново беше кафяв и него първо намазах отдолу леко с крем и го залепих върху банановия слой. Отново намазах пласт крем и върху него наредих нарязани на тънко ягоди. Добавих и последния четвърти блат, който пак намазах леко отдолу към ягодите. Останалият крем разнесох внимателно върху последния блат и отстрани. Така тортата престоя една нощ опакована във фолио в хладилника. На сутринта подредих и украсата както се вижда на снимката. Разтопих шоколад за готвене и шприцовах надписа.
Не съм сиропирала отделно блатовете, но тортата не беше изобщо суха.
Няма коментари:
Публикуване на коментар