Рецептата знам от приятелка, с която я приготвихме веднъж вкъщи. Възпроизвеждам я по памет, като орехите и копъра си ги добавих аз (струва ми се, че си подхождат:-).
Необходими продукти:
- 1 бр. авокадо
- 2 бр. скилидки чесън
- 3-4 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 лимон
- 2-3 ореха
- 1 стрък копър
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Авокадото се разрязва по дължина на две половини, маха се костилката, обелва се и се нарязва на парченца. Добавя се сметаната, зехтина, сока от половин лимон, натрошените орехови ядки, чесъна (аз предварително го смачквам с преса за чесън). Всичко се пасира добре. Получава се светло зелен сос или дип, както напоследък е модерно да се казва в рецептите (dip - в превод от английски означава топвам; думата се използва и за рядък сос). Аз предпочитам да го нарека разядка.
Накрая се посолява на вкус, разбърква се и се гарнира с нарязан пресен копър.
Готовата разядка е подходяща за мазане на филийка пълнозърнест или обикновен хляб.
Няма коментари:
Публикуване на коментар