Предлагам ви една рецепта на вкусна рибена супа със сьомга.
Опитвала съм два варианта на тази супа и днес ще ви предложа този, който аз лично предпочитам. Знам го от моята добра приятелка и някогашна съквартирантка Нели.(Нелче, поздрави!)
Преди време пътувах до Финландия, където традиционно се консумира доста сьомга и пробвах как те приготвят въпросната супа. Използват няколко компонента - риба, картофи, лук и сметана. Аз харесвам повече българския вариант(наричам го български за разграничение:-)), който е с много зеленчуци и без сметана.
Необходими продукти:
- 1 глава от сьомга
- 1 зелена чушка
- 1 глава кромид лук
- 2 картофа (малки)
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- парче целина (по желание)
- 1 ч.л. пресен джинджифил (по желание)
- 2-3 с.л. зехтин
- 1/2 връзка пресен магданоз и/или копър
- 1.5 л вода
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измитата главата от сьомга слагате на котлона в тенджера със студена подсолена вода. След завиране на водата е достатъчно рибената глава да ври 10-15 минути. Отстранете образувалата се пяна и извадете главата да се охлади. Отделяте само месото от главата(обезкостявате) и с ръка го раздробявате на парченца като за супа. Рибеният бульон от тенджерата прецеждате. (Това е важно да се направи, за да не остане някоя костица или люспа.) Картофите се нарязват на кубчета с големина като за мусака и се измиват добре. Останалите зеленчуци се нарязват на дребно и всичко заедно с рибените парченца се връща обратно в тенджерата с бульона. Добавят се 2-3 с.л. зехтин или олио и супата се вари до сваряване на картофите(около 20-30 минути).
Накрая се нарязва пресен магданоз/копър и се добавя към готовата супа.
Сервира се топла с парченце лимон по желание.
Добавка :-)
Неотдавна бяхме излезли на заведение и там си поръчах рибена супа. Освен зеленчуците имаше добавен и ориз. Хич не беше зле този вариант. Така следващия път у дома добавих и 1 с.л. ориз. Супата става малко по-гъста, но много приятна.
Време за приготвяне: 1:15 ч
Себестойност на продуктите: 4-5 лв
Няма коментари:
Публикуване на коментар