Тази рецепта е свързана отново със спомени около раждането на сина ми.
Една приятелка беше приготвила гозбата и донесе от нея в болницата, за да разнообрази менюто ми с нещо профирно. Тогава ми се стори изключително вкусно ястие.
По време на бременност или скоро след раждане, тези жестове - някой да ти сготви и да се погрижи, са от изключително значение и голяма помощ.
Тук е мястото да изкажа своята благодарност на родителите ни (моите и на съпруга ми), които много ни помагаха и продължават да го правят.
Сега да се върнем към рецептата.
Необходими продукти: (за 4 порции)
- 3 тиквички
- 1 морков
- 2 картофа
- 2 стръка пресен лук(или 1/2 глава стар лук)
- 1 домат (или 3-4 с.л. доматено пюре)
- 1/2 връзка копър
- 3 скилидки чесън
- 3-4 с.л. зехтин
- 800 мл вода
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязвате тиквичките на едри кубчета(по-големи от тези за мусака). Картофите се нарязват също на кубчета - малко по-малки от тиквичките.
В зехтин на силен огън запържвате леко тиквичките и картофите около 10-15 минути.
Сипвате горещата вода и нарязания лук и морков на ситно, посолявате и оставяте да се вари докато се свари картофът - например 30 минути. Към края на варенето(10 минути преди края) добавяте доматеното пюре или нарязан домат и 5 минути преди да свалите яхнията от котлона слагате чесъна (смачкан с преса за чесън или счукан в хаванче). По този начин, когато е добавен накрая, чесънът запазва аромата си.
Преди сервиране яхнията се посипва с пресен копър.
При поднасяне може да добавите към порцията малко натрошено сирене или извара.
Яхнията е приятна за ядене както топла, така и охладена.
Яхнията е приятна за ядене както топла, така и охладена.
Изглежда апептитно!
ОтговорИзтриванеЩе я пробвам веднага щом получа вдъхновение.
Да, съвсем проста гозба е, но е вкусна и лека.
Изтриване