Честита нова година с френска селска торта!:-)
Това е една много вкусна и лека торта с 5 тънки медени блата, заквасена сметана и орехи. Представям ви моят вариант.
Необходими продукти:
блатове
- 1 яйце
- 2 с.л. мед
- 150 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 400 г брашно
- 2 ч.л. сода за хляб
- 900 г заквасена сметана
- 10 с.л. захар, 2 от тях - тъмно кафява захар „Мусковадо“
- сладко от малини или боровинки
- 200 г орехи
Разбива се добре яйцето със захарта и към тях се прибавя разтопеното или омекнало масло, млякото, меда и содата и отново се разбива с миксер. Тази смес се прехвърля в тенджера на котлона и се вари на много слаб огън, с постоянно разбъркване, 30 минути - докато придобие карамелен цвят. Отстранява се от котлона и се изсипва брашното като се бърка с лъжица. Топлото тесто се прехвърля на набрашнен плот и леко се омесва. Разделя се на 5 топки - за аматьори в точенето като мен и на 7 за по-напреднали. Изрично се отбелязва, че тортата се прави само от 5 блата, но аз не виждам защо да не е от 6 или 7, стига да можете да ги разточите.
От всяко топка се разточва много тънка кора с диаметър 27-28 см. Пече се в загрята фурна на 170 градуса, 4-5 минути на средно върху хартия за печене. След като са готови блатовете се изрязват с помощта на ринг с диаметър 26 см . Аз използвах ринга от формата ми за торта.
Кремът представлява заквасена сметана добре разбъркана със захар, като за разнообразие сложих малко тъмно кафява захар Мусковадо, която придаде лек оттенък на капучино.
Тортата се сглобява като се слага първият плат във формата за торта, намазва се със 4-5 с.л. сметана равномерно и се поръсва тук там със сладко и със смлени орехи. Така се продължава до свършване на блатовете като сладко може да се сложи само между първата и втората кора, през кора или между всеки блат. Оставя се малко от сметаната за отстрани и така подредената торта се слага в хладилник да отлежи няколко часа, а по-добре 1 нощ. Като се извади се маха страничният ринг, намазва се отстрани с остатъка от сметаната и се поръсва обилно със смлените орехи.
За по-осезаем аромат орехите могат да се изпекат предварително за 5 минути преди да се смелят.
Време на приготвяне
- 2 часа
- поне 5 часа, а по добре 1 нощ
Източник на рецептата: http://www.kaneia.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар