Необходими продукти:
- 1 ч.ч. пшеничен грис
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар (слагам 2 пръста по-малко)
- 1 ч.ч. вода или сок от портокал
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. сладко
- 3 с.л. какао (пълни с връх)
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 настъргана кора от портокал
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
В купа се изсипват захарта, грисът и водата(сока), разбърква се и се оставя да преседи поне 2 часа. След това се добавя олиото, кората от портокал и сладкото(аз използвам сладко от настъргани дюли, което не е много течно). В друг съд се разбъркват добре сухите съставки - чашата брашно с какаото, бакпулвера, канелата и ванилията и се добавят постепенно към сместа с гриса като се бърка с лъжица (дори не ви трябва миксер:-)).
Готовата смес се излива в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, на средно около 40 минути.
Десертът става много приятен и ароматен.
Този десерт е взет от руската кухня и там носи името манник.
По желание може да добавите ядки - 50 г нарязани орехи или бадеми.
Източник: http://trydiani.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
Обновен вариант на кекса:
Последният път изпробвах нещо различно и стана прекрасен кекса - вместо сладко настъргах на едро ренде 1 банан. Придаде страхотен аромат. Горещо ви препоръчвам този вариант!:-)
Чудесен е! Аз го направих със сладко от кайсии, пропуснах канелата, но нарязах каквото остана от портокала, а то беше почти целия, защото изцедих само 2-3 супени лъжици сок, и го добавих. Сладкишът получи леко горчив аромат - много е на място! Много е важно да престои след изпичането - докато е топъл е доста глетав, но след няколко часа е съвсем добър.
ОтговорИзтриванеМного добро уточнение за престояването на сладкиша правиш, Милена. Аз също първоначално го пекох по 50-55 минути, защото все ми се виждаше недопечен, но после намалих времето до 35-40 минути.
ОтговорИзтриванеКексът просто трябва да отлежи, а не да се сервира веднага след като е изпечен.
Изтриване