Поднесени като ордьовър или основно ястие, пълнените домати с яйца са една много проста рецепта, но с ефектен резултат :-)
Съществуват рецепти за пълнени домати с различни видове плънка, но тази ми хареса, защото е съвсем лесна - просто се слага по едно сурово яйце във всеки домат и това е достатъчно. Аз добавих и малко сиренце на дъното за вкус.
Необходими продукти:
- 6 бр средно големи домата
- 6 бр яйца
- 100 г сирене
- 50 г кашкавал
- 3-4 стръка магданоз
- 1-2 стръка пресен лук
- 1 скилидка чесън
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Доматите се измиват и издълбават като се отрязва калпаче отгоре откъм дръжката на всеки домат и с помощта на лъжица или ножче се отделя сърцевината. Тя не се изхвърля, а се нарязва на парченца, от които приготвяме доматен сос. В тиган с малко олио запържваме за кратко нарязаните 2-3 стръка пресен лук и 1 стрита скилидка чесън, добавяме парченцата домат и варим соса да се посгъсти леко.
Приготвените издълбани домати се нареждат в тавичка и се запичат за не повече от 10 минути на 200 градуса на средна фурна. След това тавата се изважда и във всеки домат се поставя по малко сирене и върху него се чуква по едно яйце. Около доматите сипваме доматеният сос и връщаме тавата във фурната, за да се опекат и яйцата.
Накрая, когато яйцата са почти готови слагаме по една лентичка кашкавал върху всеки домат и запичаме на горен реотан за още 5 минути. Изваждаме готовите домати и поръсваме с нарязан магданоз.
Източник: e-kulinari.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар