Необходими продукти: (~60 броя сладки)
- 4 бр яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 3/4 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 920 г брашно ( 1 кг без 1/2 ч.ч)
- 2 ванилии
- 1 настъргана кора от лимон
- кристална захар и канела за поръсване
* 1 ч.ч. = 250 мл
Начин на приготвяне:
В началото отделяме един жълтък, който ще използваме за намазване на сладките, а останалите три яйца и един белтък разбиваме с миксер заедно със захарта. Следва сипване на олиото, като продължаваме да бъркаме сместа. Содата се поставя в киселото мляко и се разбърква, след което се добавя към останалите продукти. Слагаме настърганата кора от лимон и две ванилии за аромат и започваме да сипваме от брашното. Първоначално продължаваме да разбъркваме с миксера. След третата чаша брашно, сместа става доста гъста и е време да размесваме на ръка. Първо с лъжица докато е лепкаво тестото. Добавяме постепенно брашното и бъркаме, за да се поеме равномерно от тестото. В момента, когато то може да се отлепва от стените на съда, продължаваме да месим на ръка. Тестото остава меко и от него могат спокойно да се оформят топчета с големина на орех, които като ги овалваме между дланите си, не се залепват там.
Така приготвените сладки нареждаме в тавата на фурната върху хартия за печене на разстояние 3-4 см една от друга. С четчица намазваме отгоре с жълтък и ръсим със захар и канела.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, на средно. Времето за печене е 15 минути. Ако знаете, че горният ви реотан пече по-слабо, може последните 2-3 минути да печете само на горно. Аз изпекох три тави с тази доза.
Важно е след като извадите курабиите от фурната и изстинат, да ги сложите в кутии с капак, за да не изсъхват. Първият път пропуснах това и макар, че покрих с фолио подноса, сладките ми се втвърдиха и изсъхнаха още на втория ден.
Източник www.supichka.com. Мярката за брашно е коригирана от мен след изпробване.
Вариант, който правих скоро е курабии с джинджифил. Вместо ванилия, лимон и канела слагам в тестото 2 ч.л. сух джинджифил и настъргвам допълнително 1 см от пресен корен джинджифил. Получават се приятни, с лек аромат на джинджифил курабии.
Наистина са лесни и вкусни и, освен това вървят с домашното кисело мляко!
ОтговорИзтриванеЦвети, много добро описание!
Аз предпочитам да ги правя когато е по-хладно
;-)
Така заедно с приготвянето на курабийките стоплям и къщата.