Правила съм ги няколко пъти - всеки път с различен пълнеж, но определено не бих заменила 2 от съставките - банан и шоколад. Комбинацията от двете дава един чудесен аромат и вкус.
Необходими продукти: (за 8 броя)
- 8 листа кори за баница
- 250-300 г плодове по избор*
- 50 г нарязани орехи
- 50 г черен шоколад
- 50 г течно масло
- 1 белтък за намазване
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе си предварително плънката - нарязаните на дребно орехи и шоколад, както и плодовете наситнени на кубчета(с големина на грахово зърно).
Всяка от 8-те кори за баница се намазва леко с четчица, натопена в масло. След това се сгъва на три по следния начин: мислено разделете листа на три равни части по хоризонтала и сгънете последователно. Получава се една трипластова лента, която също намаслявате отгоре.
Идва ред на поставяне на плънката и сгъване на триъгълна баничка. Тук се изисква малко сръчност, за да оформим добре баничката без да изтече плънката при печене.
Аз правя така - слагам първо от плодовете ивица с дебелина 2 пръста и дължина 1/3 от кората. Разполагам я централно по дължината на кората, като започвам 1 пръст навътре от края на кората. Отгоре върху плодовете поръсвам малко от предварително нарязаните орехи и натрошен на дребно шоколад. След това с четка натопена в белтък намазвам кората от всички краища и почвам да завивам триъгълната баничка. Белтъкът служи като лепило.
Започвам навиването от левия долен ъгъл, който сгъвам нагоре. Получава се триъгълник, който завивам отново нагоре и надясно и така до края на лентата. Където мислите, че ще се разтвори, намажете отново с белтък и притиснете кора към кора.
Така оформените триъгълни банички се намазват отгоре с масло и поръсват със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на средно около 15 минути или докато баничките се зачервят и замиришат приятно.
За предпочитане е да ги сервирате топли.
Източник на рецептата е блогът на Йоли.
Тези банички ги знам от едно време. Когато започнах да чита рецептата си помислих "Нищо ново!" ;-)
ОтговорИзтриванено ти ме изненада!
Не знаех за белтъка - баничките винаги ми потичаха и сладката плънка залепваше на дъното на тавата - нали знаеш колко трудно се чисти после!?
Винаги има какво да се научи!
Някога ги правехме и в различни солени варианти - зеленчуци със сирене, само зеленчуци, комбинации с колбаси, маслини...