Случайно попаднах на тази интересна за мен супа с печен чесън и карфиол (източник: roasted garlic soup). Много е ароматна и подходяща за зимния сезон.
Необходими продукти: (6 порции)
- 2 глави чесън (около 15 едри скилидки)
- 1 глава кромид лук
- 1 малка глава карфиол (~400 г)
- 30 г масло
- 2 с.л. олио/ зехтин
- 1.2 л вода или бульон
- 1 ч.л. сушен босилек
- 1 малка заквасена сметана (200 г)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разделете карфиола на розички и заедно с необелените скилидки чесън го изсипете в тава. Напръсква се с малко олио(зехтин) и се разбърква. Пече се около 35-40 минути на 180 градуса като проверявате карфиола да не загаря.
В тенджера се разтопява маслото и се добавя ситно нарязания лук. Сотира се (леко се задушава) до омекване на лука без да покафенява. Подправя се с босилек и сол и се залива с гореща вода или пилешки бульон. Изпеченият чесън се почиства от люспите и заедно с карфиола се добавя към тенджерата. Всичко се пасира, сипва се сметаната и се оставя да поври още 5 минути. Реших да обогатя супата като добавя заквасена сметана към рецептата.
За украса при сервиране използвах парченца от сушени мариновани доматчета.
Супата е много ароматна заради чесъна (макар и изпечен) и босилека.
Надявам се, че и на вас ще ви се стори интересна и привлекателна за опитване супичка!
Ако е така - добър апетит!
Супер е ,ще се пробва:)
ОтговорИзтриванеУспех! Ще се радвам да ти хареса резултата:-)
Изтриване