Днес ще ви представя начина, по който за първи път успешно приготвих прясна домашна извара.
Необходими продукти:
- 1 л прясно мляко (пълномаслено)
- 4 с.л. кисело мляко
- щипка лимонтозу (на върха на чаена лъжица)
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се изсипва в тенджера. Добавя се разбитото кисело мляко и се слага на котлона да се загрее на средна степен като се наблюдава да не изкипи. Очаквах, че само киселото мляко ще е достатъчно за пресичането на прясното, но при мен не се получи съвсем. Затова спасих положението с малка щипка(с 2 пръста) лимонтозу разтворена в чаена лъжица вода. Така нещата станаха много бързо. Отделената извара се изважда с решетъчна лъжица като се отцежда внимателно водата. След известно време като се отдели още вода може да я отцедите отново. Не съм ползвала марля, а само притиснах изварата с решетъчна лъжица. Получих около 200 г (дори малко повече) извара от 1 л прясно мляко.
Готовата извара може да се осоли, да се добавят подправки: шарена сол или пресни - копър, магданоз. Може да се използва и в сладки десерти и леки кремчета.
Рецептата е адаптирана от сайта www.gotvetesmen.com .
Няма коментари:
Публикуване на коментар