сряда, 13 февруари 2013 г.

Лесен сладкиш с какаова заливка


Тази седмица ще ви представя един сравнително обикновен ежедневен сладкиш със заливка. Съдържа малко продукти, но резултатът накрая никак не е лош( поне според компетентното мнение на съпруга ми:-).
Като количество излиза двойна доза и е достатъчен за семейството ви, а и за гостите. Сладкишът не е взискателен, лесен е за приготвяне и няма какво да се обърка.

Необходими продукти:
     (блат)
  • 2 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия
  • кората от 1/2 лимон( по желание)
     (заливка)
  • 125 г масло
  • 6 с.л. захар
  • 3 с.л. вода
  • 3 с.л. какао
  • 100 г ядки (по избор)

Начин на приготвяне:

Ще уточня в началото, че тестото не съдържа яйца и мазнина, за да не си помислите, че случайно съм ги пропуснала:-))) Чаената чаша, която ползвам е с вместимост 250 мл.
Разбиват се киселото мляко със содата и захарта. Ако желаете, за аромат добавете настърганата кора на половин лимон и 1 ванилия. Накрая се прибавя пресятото брашно като се бърка. Може да използвате миксер или на ръка да разбъркате. Тестото се изсипва в тава върху намазана с мазнина и поръсена с брашно хартия за печене. Хартията е добре да е не само на дъното на тавата, но и да обхваща стените отстрани, дори малко да излиза.
Аз използвах тавата от фурната(35см х 32 см). Не се притеснявайте, че тестото е съвсем тънко. Това не е кекс, който се очаква да бухне, а по-скоро блат с дебелина 1 пръст. Пече се на средна фурна 180 градуса около 25-30 минути.

След като е изстинал блата го нарязвате на квадрати или ромбове с големина по ваше желание. В оригиналната рецепта бяха на хапки. Аз ги нарязах по-едро - квадрати със страна 4-5 см.

Заливката се приготвя изключително лесно - смесват се продуктите, без ядките, и се разтопяват в тенджерка на котлона. Заливате блата като разпределяте равномерно какаовата смес с шпатула и отгоре поръсвате с нарязаните ядки.

Рецептата взех от тук.

Време за приготвяне: 50 минути
Себестойност на продуктите: ~ 6-7 лв





2 коментара:

  1. Непретенциозни, но ефектни петифури!
    Стават за "хапва ми се нещо сладко" за всеки ден, ако не сме на диета. Подходящи са и за гости.
    Аз трябва да ги правя само за гости, защото иначе няма да усетя кога ще опразня тавата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...