Днешната рецепта е за всички, които обичат шоколадовия вкус под една или друга форма. „Снежните шоколадови топки“ са едни вкусни сладки с наситен аромат на шоколад, който е част от самото тесто, а не кувертюр.
Рецептата открих скоро, а от себе си добавих препечените орехови ядки, канелата и портокаловите корички, които според мен правят вкуса наистина превъзходен.
Необходими продукти: ( ~ 50 броя)
- 100 г шоколад за готвене( или натурален)
- 100 г масло
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 1/4 ч.ч. какао
- 50 г смлени печени орехи
- 1-2 с.л. портокалови корички( наспъргана кора или от сладко)
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- захар за овалване (може пудра захар или захар на пясък)
На водна баня се разтопява шоколада на части заедно с маслото. (Поставя се на котлона тенджера, наполовина пълна с вода, която трябва да заври и след това котлона се изключва. Отгоре се слага друг, плътно прилепващ съд - метална или стъклена термоустойчива купа, в която се сипват съставките за разтопяване: шоколада – парче по парче и маслото.) Не трябва да попада вода в купата с шоколада. Към горещата шоколадова смес се прибавя захарта и се разбърква добре, за да се поразтопи. След това махаме купата от тенджерата и се оставя настрана да изстине.
Към така охладената смес се добавят едно по едно яйцата и се разбърква с телена бъркалка до хомогенност. На този етап ще добавим и портокаловата кора или 1-2 лъжици сладко от портокалови корички.
Отделно в друга купа се разбъркват останалите съставки - брашно, бакпулвер, сол, какао, канела, смлените орехи. Тази суха смес лъжица по лъжица се добавя към шоколадовата каша като се бърка старателно с лъжица, докато се поеме брашното напълно. Накрая тестото се омесва на ръка.
Като сме готови, покриваме купата със фолио и я оставяме в хладилник за 1 час. Тестото леко стяга. Изваждаме купата и върху покрита с пекарска хартия тава на фурната започваме да редим шоколадовите топки. Оформянето е лесно. С чаена лъжичка се загребва от сместа и с двете длани се овалва топче с размер на малък орех. Топва се в захар и се подрежда в тавата.
Аз получих 52 топки. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна, на средно, около 10-12 минути. Сладките леко набъбват и се напукват към края на печенето.
Първата тава пекох 12 минути, но за втората намалих времето на 10 минути и така сладките отвътре останаха леко влажни, което ми хареса повече при хапването.
Като изстинат шоколадовите топки е добре да се съхраняват в кутия с капак, за да не изсъхнат много бързо.
Източник на рецептата: вижте тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар