Червеното цвекло е много полезно и затова търся нови вкусни възможности за готвене с него. Тази крем супичка е хубава не само на външен вид. Комбинацията с ароматна целина и различни видове зеленчуци (може да експериментирате и с други) е доста сполучлива според мен.
Идеята адаптирах от сайта bg-mamma.
Необходими продукти:
- 1 глава червено цвекло
- 3 картофа
- 2 моркова
- 1/2 глава целина
- 1 глава кромид лук
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 3 с.л. олио или зехтин
- 1.5 л вода
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се почистват, нарязват на едри парчета и сваряват в подсолена вода с малко олио. Може да използвате тенджера под налягане, за да спестите време. Варенето отнема между 20 и 40 минути според избрания метод. Имайте предвид, че цвеклото се сварява най-бавно. Затова може да го нарежете на по-дребни кубчета.
След като всичко се е сварило добре, се изчаква зеленчуците да поизстинат и тогава се пасират във водата, в която са се варили. Ако ви се стори, че сместа е гъста, добавете още гореща вода. Ако е по-рядка, може да поправите това с прибавянето на лъжица грис и варите още 5-10 минути. Добавя се чаша мляко и супата се оставя да заври отново, след което се маха от котлона.
Сервира се с поръсен магданоз и по желание може да се натроши малко сирене.
Стандартно крем супите се поднасят с крутони (малки препечени кубчета хляб). Това е въпрос на вкус и предпочитание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар