сряда, 28 май 2014 г.

Солен кекс



Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 1 и 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • 3/4 ч.ч. натрошено сирене
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио или разтопено масло
  • 1 бакпулвер
  • 1-2 щипки сол
  • 1 ч.л. подправки по желание - мащерка, босилек или чубрица
  • 5-6 маслини по желание
1 ч.ч. = 250 ml

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват с вилица яйцата с олиото и се добавя киселото мляко.
В друга купа се изсипват сухите съставки - пресятото брашно с бакпулвера, щипка сол, избраните подправки, нарязаните на дребно маслини и натрошеното сирене. Всичко се разбърква. Към купата с яйцата постепенно изсипваме брашнената смес и разбъркваме добре с лъжица докато се поеме брашното. Не е необходимо фино разбиване с миксер.

В намаслена с олио и посипана с брашно форма за кекс се изсипва готовата смес и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса средно 45 минути.

Наблюдавайте кекса докато се пече и според фурната може времето за печене да е по-малко.


Съвет: За да проверите дали е изпечен добре кекса, след като са минали 20-25 минути от печенето, отворете фурната бавно и пробвайте с клечка за зъби – вкарвате клечката вертикално в кекса и като я извадите по нея не трябва да има полепнала смес или трохи, а да е чиста и суха. Така ще разберете дали кекса не е суров отвътре.

Може да се наложи 10 минути преди края на печене да покриете кекса с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре.

Източник: е-Кулинар

вторник, 13 май 2014 г.

Пълнени домати с яйца


Поднесени като ордьовър или основно ястие, пълнените домати с яйца са една много проста рецепта, но с ефектен резултат :-)

Съществуват рецепти за пълнени домати с различни видове плънка, но тази ми хареса, защото е съвсем лесна - просто се слага по едно сурово яйце във всеки домат и това е достатъчно. Аз добавих и малко сиренце на дъното за вкус.

Необходими продукти:
  • 6 бр средно големи домата
  • 6 бр яйца
  • 100 г сирене
  • 50 г кашкавал
  • 3-4 стръка магданоз
  • 1-2 стръка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Доматите се измиват и издълбават като се отрязва калпаче отгоре откъм дръжката на всеки домат и с помощта на лъжица или ножче се отделя сърцевината. Тя не се изхвърля, а се нарязва на парченца, от които приготвяме доматен сос. В тиган с малко олио запържваме за кратко нарязаните 2-3 стръка пресен лук и 1 стрита скилидка чесън, добавяме парченцата домат и варим соса да се посгъсти леко.

Приготвените издълбани домати се нареждат в тавичка и се запичат за не повече от 10 минути на 200 градуса на средна фурна. След това тавата се изважда и във всеки домат се поставя по малко сирене и върху него се чуква по едно яйце. Около доматите сипваме доматеният сос и връщаме тавата във фурната, за да се опекат и яйцата. 

Накрая, когато яйцата са почти готови слагаме по една лентичка кашкавал върху всеки домат и запичаме на горен реотан за още 5 минути. Изваждаме готовите домати и поръсваме с нарязан магданоз.


Източник: e-kulinari.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...